Volledig scherm
© anp

Verwisseling patiënten leidt tot nieuwe prostaatblunder

Opnieuw is een gezonde man zijn prostaat kwijt door een fout van een ziekenhuis. Het Diaconessenhuis in Leiden verwisselde weefsel van twee mannen met dezelfde achternaam. De 64-jarige man is nu incontinent en impotent, terwijl zijn naamgenoot wel kanker blijkt te hebben. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De onnodige operatie vond afgelopen december plaats, een paar maanden nadat het Algemeen Dagblad berichtte over eenzelfde fout in het Haagse Bronovo Ziekenhuis. 'Er lijkt structureel iets mis te zijn', concludeert letselschadeadvocaat Martin de Witte, die beide slachtoffers bijstaat. Jaarverslagen van pathologische instellingen melden minstens honderd vergelijkbare verwisselingen in 2011.

Het Diaconessenhuis heeft excuses aangeboden en en de andere patiënt het slechte nieuws verteld. Maja Weijers, lid van de raad van bestuur: 'In ons onderzoek hebben we helaas niet kunnen achterhalen waar de fout is gemaakt. Het proces gaat over veel schijven. We kijken of we procedures kunnen aanscherpen.'