Volledig scherm
© ANP

Vette hap taboe in ziekenhuis

Geen kroketten en frikadellen meer in ziekenhuisrestaurants. De grootste cateraar van Nederland, Albron, gooit komend jaar de frituur dicht in de strijd tegen vette snacks.

Quote

Als je de frituur dichtgooit, moet je er iets lekkers voor in de plaats bieden. Anders is het commerci­eel gezien onverstan­dig

Henk Voormolen, Albron

Albron verzorgt het eten in vijftien ziekenhuisrestaurants in het land en  overal - met uitzondering van één - vliegen de vette snacks nog altijd over de toonbank. ,,Wanneer ik mijn ogen dichtdoe in de hal van een ziekenhuis, lijkt het alsof ik in een veredelde snackbar sta. Dat is toch gek?", zegt Henk Voormolen van Albron. ,,Een ziekenhuis is een plek om beter te worden, dan helpt het niet als mensen geconfronteerd worden met ongezond eten."

Cateraars
Volgens Voormolen gaan de gesprekken met de ziekenhuizen nog 'tergend langzaam'. De aanpassing in het assortiment wordt als 'betuttelend' gezien. Ook zien ziekenhuizen op tegen de verbouwing van de restaurants, die volgens Albron noodzakelijk is. De cateraar wil in elk restaurant een open keuken laten bouwen, zodat klanten kunnen zien dat alles vers wordt bereid. Dit moet het aantrekkelijker maken om voor gezonde maaltijden te kiezen.

Voormolen: ,,Als je de frituur dichtgooit, moet je er iets lekkers voor in de plaats bieden. Anders is het commercieel gezien onverstandig." Voormolen vindt dat ziekenhuizendirecties meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen. Bijna 44 procent van de Nederlanders is te zwaar, van wie 12 procent kampt met ernstig overgewicht.

Slechts bij één ziekenhuisrestaurant, het 'Pitrestaurant' in het AMC in Amsterdam, heeft de cateraar de frituur al in de ban gedaan. Hier is het
assortiment zo uitgestald dat klanten eerst langs de gezonde broodjes en smoothies lopen en pas daarna bij de taartjes en worstenbroodjes belanden. In veel ziekenhuizen is het andersom, bleek afgelopen najaar uit een steekproef van het AD. Bij het gros viert de vette hap de boventoon.

Troosteten
In het AMC is een tweede kiosk van Albron te vinden, waar als vanouds vette snacks worden verkocht. Deze wordt waarschijnlijk pas aangepast tijdens de totale verbouwing van de poliklinieken, begin 2017. Voor 100 procent overstappen op gezond voedsel gaat de cateraar te ver. ,,We blijven gewoon taartjes en worstenbroodjes verkopen. Soms is er in een ziekenhuis ook behoefte aan troosteten.''