Volledig scherm
© thinkstock

'Vitaminen effectief bij bestrijden ADHD-symptomen'

Nieuw onderzoek suggereert dat vitaminen en mineralen gebruikt kunnen worden voor het behandelen van ADHD. Volwassenen met ADHD kregen gedurende acht weken vitamine- en mineraalsupplementen toegediend en ondervonden een 'matige' verbetering van 'ADHD-symptomen'. Zij hadden een beter concentratievermogen en minder last van hyperactiviteit. De resultaten komen van een kleinschalig onderzoek, dus verder research is nodig.

 
Dit kan een oplossing zijn voor mensen met ADHD die slecht reageren op de medicijnen of waarbij die geen effect hebben.
Professor Julia Rucklidge

Symptomen van ADHD zijn onder andere een korte aandachtsspanne, concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. ADHD wordt behandeld met medicatie, zoals stoffen die het centraal zenuwstelsel stimuleren, die een effect hebben op het brein en die de symptomen verlichten. Psychologen in Nieuw-Zeeland zeggen dat bepaalde nutriënten zoals vitamine D, ijzer en calcium de werking van onze hersenen zouden kunnen verbeteren.

Volgens het onderzoek dat gepubliceerd werd in 'The British Journal of Psychiatry' zou het nemen van een breed scala aan vitaminen en mineralen de symptomen van ADHD ook kunnen verminderen. In het onderzoek kregen 80 volwassenen met ADHD supplementen zoals vitamine D, foliumzuur, Vitamine B12, magnesium, ijzer, calcium, zink of een placebo. Na acht weken hadden de proefpersonen die de vitaminen en mineralen namen een grotere verbetering in het concentratievermogen en vermindering van de hyperactiviteit dan de proefpersonen die de placebo namen.

Volgens de psychologen van de University of Canterbury zijn de effecten van mineralen en vitaminen kleiner dan die van traditionele medicijnen, maar kunnen ze toch een oplossing zijn voor bepaalde mensen, vooral voor degenen die op zoek zijn naar alternatieve behandelingen. 'Dit kan een oplossing zijn voor mensen met ADHD die slecht reageren op de medicijnen of waarbij die geen effect hebben', zegt hoogleraar Julia Rucklidge.

Philip Asherton, hoogleraar in de moleculaire psychologie aan het Institute of Psychiatry in Londen, vindt de bevindingen van het onderzoek interessant, maar volgens hem is er nog meer onderzoek nodig. 'Het is een goede studie, die zeer interessant is, maar ze moet herhaald worden voor we echt conclusies kunnen trekken', zegt hij tegen de BBC.

  1. Ziekenhuis geschokt: nepverpleger aangehouden na behandelen patiënten tijdens coronadrukte
    PREMIUM
    update

    Ziekenhuis geschokt: nepverple­ger aangehou­den na behandelen patiënten tijdens coronadruk­te

    Een 24-jarige man die werkzaam was in het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. De verdachte controleerde patiënten en mogelijk diende hij ze ook medicatie toe, zonder dat hij beschikte over kwalificaties om deze handelingen te mogen verrichten. ,,We zijn geschokt door het bedrog", reageert het JBZ.