Volledig scherm
Delano is bezig met chemotherapie, daarna moet hij naar Amerika. © AD

Voetbalclub zamelt geld in voor doodzieke Delano

Groei- of spierpijn. Daar denken de ouders van Delano Vinkoert aan als de jongen over pijn in zijn been klaagt. Een paar weken later weten ze beter. De 9-jarige Delano heeft een zeldzame, en uiterst agressieve vorm van kinderkanker. Om zijn overlevingskansen te vergroten, moet de jongen eigenlijk voor zes maanden naar de Verenigde Staten. Familie, vrienden en de voetbalclub van Delano zijn nu een inzamelactie begonnen.

'Het begon allemaal in augustus vorig jaar', vertelt moeder Debby tegen het AD. Bij zijn eerste keeperstraining krijgt Delano pijn in zijn bovenbeen. Later krijgt hij ook last van buik en maag. 'We zijn 's nachts meteen naar het ziekenhuis gereden, waar ze hem op dat moment alleen maar aspirine konden geven.'

De volgende dag wordt hij opgenomen. Even wordt er door de artsen gedacht aan botontsteking. Als ze, na een MRI-scan, vlekken op een ruggewervel ontdekken, gaan de artsen van het ergste uit. Nog dezelfde dag gaat Delano, per ambulance, naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Daar wordt de diagnose 'kanker' gesteld.

Agressieve vorm
Delano heeft een neuroblastoom, een agressieve vorm met een kleine kans op overleven. Wereldwijd worden 10 op de miljoen kinderen getroffen, en in Nederland komt het jaarlijks bij 25 nieuwe patiënten voor. De meesten daarvan zijn jonger dan 2 jaar. Slechts 20 procent van hen overleeft.  Delano heeft inmiddels drie chemokuren gehad. Hij heeft er nog vier te gaan.

Tussen de behandelingen door gaat hij naar huis. Hij is moe en misselijk van de behandelingen, maar op zich gaat het goed', vertelt Debby. Naar school kan Delano niet. Het risico op infectie is te groot. Hij is ook te moe, en daarom komt er drie keer per week een juffrouw thuis. Als de chemo erop zit, komt Delano, die nu in de gevaarlijkste fase zit, in aanmerking voor nabehandeling in Amerika.

Gezin moet mee
Het geven van een bepaald antilichaam kan zijn genezing aanzienlijk verbeteren. 'Die behandeling zorgt ervoor dat zijn overlevingskans met 20 procent wordt verhoogd', zegt zijn moeder. Wel betekent het dat de jongen een half jaar in Philadelphia moet blijven. Het gezin moet, gezien de zwaarte van de behandeling, mee naar Amerika.

De zorgverzekering dekt die kosten niet, en dus kijkt de familie uit Capelle aan den IJssel aan tegen een kostenpost van vele tienduizenden euro's. Gezien de hoge kosten hebben familie en vrienden de stichting Delano Noah opgezet om middelen in te zamelen om dat verblijf mogelijk te maken', vertelt Delano's opa Musterd.

Ook voetbalclub Alexandria '66, komt in actie voor Delano. Het bestuur heeft alle 800 leden opgeroepen geld te doneren voor de behandeling van de keeper. Ook gaat de club inzamelacties houden. 'Dit is de nachtmerrie van iedere ouder', zegt voorzitter Hans Poerschke. 'Het zal je maar gebeuren. Het is logisch dat je als vereniging je gezicht laat zien bij zoiets.'

De actie voor Delano is te volgen op www.helpdelano.nl