ANP Kippa
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP Kippa

Voor altijd vreselijke piep in je oor: ‘vloedgolf’ aan tinnituspatiënten verwacht

Experts voorzien een ‘vloedgolf’ aan nieuwe tinnituspatiënten. Het aantal jongeren met oorsuisproblemen neemt zo snel toe, dat kenniscentrum VeiligheidNL ervoor pleit om gehoorschade structureel vroeg op te sporen, het liefst al bij basisschoolleerlingen. Meer preventie, bijvoorbeeld het dragen van oordoppen, kan veel nieuwe patiënten met blijvende gehoorschade voorkomen. De schade is namelijk onomkeerbaar: ‘Dat begint als ik opsta en gaat de hele dag door. Het is om gek van te worden.’

132 reacties

 • Johannes vS

  1 maand geleden
  Sinds een paar maanden ook “lid van de club”. Gewoon binnen, bij een leuk concert van Gruppo Sportivo, wat niet al te hard leek. Maar stond links vooraan, stoer zonder bescherming, en nu links leuke piep op 4000Hz. Meet te leven, maar toch. En ik deed echt bijna altijd bescherming in! Stom dus. Overigens daarna bij Rammstein geweest, op 100meter nog Absurd Hard Hele dikke oordoppen in, maar dat soort volumes moet gewoon direct verboden worden !!!
 • W Neervoort

  1 maand geleden
  Ik heb er alles voor over om er vanaf te komen. Mensen doe oordopjes in en zeker je kinderen aanleren zo vroeg mogelijk. Het moet gewoon verboden worden die harde geluiden.
 • Peter Meel

  1 maand geleden
  FisherZ had toen een plaat met de titel goin' deaf for a living. Als je het nog niet hebt, bescherm je tegen lawaai. Op de motor altijd oordopjes, ik had zelfs na een aantal uren in een 2CV rijden nog uren later een ruis. Boeren hebben vrijwel allemaal gehoorschade links omdat ze achterom naar het werk kijken en het linkeroor dan voortdurend naar de motor gericht is. Als je het hebt, train je gehoor dan door naar de kleinste geluiden te luisteren.
 • Peter Vroegh

  1 maand geleden
  12 jaar zeer actief gedrumt en later in het geluid gaan werken, ook veel oordoppen gedragen maar heb toch tinnitus. Het is vervelend maar ik heb er mee leren leven alhoewel ik soms als ik eens bij de pakken neerzit er nog naar verlang om ooit nog eens een echte stilte te horen.
 • Berry Veneberg

  1 maand geleden
  Ik heb ook tinnitus aan beide oren, sinds jaren '90 van vorige eeuw, geconstateerd door KNO-arts in streekziekenhuis in mijn eigen woonplaats. Hij dacht wel eens aan hypercautis (zeer gevoelige oren) en bleek meteen ook dat het tinnitus is. Hij kon verder zelfs niets aan doen, moet ik gewoon mee leren leven. Het begin was erg heftig en vervelend. Zeker was het ook gevolg dat ik minder aanwezig was in mijn sociale leven. Het komt mij nu op dat veel meer mensen met tinnitus zijn.
 1. Sebastiaan (28) heeft altijd (!) een piep in zijn oor: ‘Alsof er een bulldozer door mijn hoofd raast’

  Sebastiaan (28) heeft altijd (!) een piep in zijn oor: ‘Alsof er een bulldozer door mijn hoofd raast’

  Sinds een paar maanden is het een heksenketel in het hoofd van onze verslaggever Sebastiaan Quekel. Hij lijdt aan tinnitus, een ernstige vorm van gehoorschade waarbij hij altijd een geluid waarneemt. In zijn geval een piep. Dit deelde hij vandaag met zijn vrienden, familie en collega's in een persoonlijk relaas op Facebook en Instagram, met een waarschuwing. Wij vroegen hem deze waarschuwing ook te delen met onze lezers.