Vooral baby’s en kleine kinderen geveld: hoe voorkom je griep en het RS-virus?
Vooral baby’s en kinderen tot vier jaar bezoeken momenteel de huisarts vanwege griep en het verkoudheidsvirus RS. Wat kun je daar tegen doen?
Veel Nederlanders gaan met koorts, gesnotter en gekuch de laatste maand van het jaar in. Maar baby’s en peuters lopen nu opvallend vaak griep en het verkoudheidsvirus RS op. Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen, en is nu bezig aan een opmars. Het RS-virus is nu officieel een epidemie, meldde het RIVM deze week.
Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking.
Hoe wordt het RS-virus overgedragen en hoe voorkom je het?
Louis Bont, professor en hoogleraar luchtweginfecties bij UMC Utrecht: ,,Het RS-virus wordt vooral overgedragen via direct contact. Handen wassen is verreweg de meest zinvolle en haalbare manier om overdracht van het RS-virus te voorkomen. Het wassen van handen is ook heel effectief tegen overdracht van virussen, al kun je die óók krijgen door druppeltjes in de lucht.”
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Extra aandacht bij kwetsbare en pasgeboren baby’s
Zeker bij kwetsbare baby’s raadt Bont aan handen te wassen. ,,Als je een pasgeboren baby hebt kun je gerust even zeggen: handen wassen voordat je het kind aanraakt. Als je kwetsbare kinderen hebt, zul je dat iedere keer moeten doen als je jouw kind aanraakt.” Een kleine steekproef leerde de hoogleraar dat ouders en verzorgers van pasgeborenen dan tien à twintig keer per dag hun handen moesten wassen. ,,Dat is wel vaak, maar nog wel te doen.”
Op een crèche is het volgens Bont echter ondoenlijk om aan virussen te ontkomen. ,,Op een crèche zit echt overal snot”, zegt hij stellig. Of we ukkies dan beter thuis kunnen houden? ,,Wat je je kunt voorstellen is dat je kwetsbare kinderen thuis houdt tot de leeftijd van zes maanden.”
Op een crèche zit echt overal snot
Daarbij denkt Bont bijvoorbeeld aan kindjes met het syndroom van Down, een aangeboren hartafwijking en kinderen die te vroeg zijn geboren. ,,Waarschijnlijk is dat nuttig om RS-virus te voorkomen”, vervolgt hij. ,,Maar dat heeft alleen zin als zij geen broertje of zusje hebben dat naar de crèche gaat.”
Hoe worden virussen op kinderen overgedragen?
Virussen worden volgens Bont het vaakst overgedragen tussen broertjes en zusjes. De professor adviseert daarom om oppervlaktes van bijvoorbeeld de box en het aankleedkussen regelmatig te reinigen. ,,Het virus kan nadat het het lichaam heeft verlaten op gladde oppervlaktes tot zes uur overleven.”
In ziekenhuizen is het hygiënebeleid strenger 'omdat hier de kwetsbaarste van de kwetsbaarste kinderen zijn”, vervolgt hij. ,,Maar dat moet je buiten vooral niet doen. We moeten ook geen gouden kooi maken van onze samenleving.” Uit onderzoek blijkt volgens hem ook dat RS voorkomt op speelgoed. ,,Maar je kunt moeilijk zeggen: iedere dag een nieuwe knuffel.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oudste mens María (115) overleeft oorlogen en pandemieën: ‘Kwestie van geluk en goede genen’
Ze overleefde twee wereldoorlogen, de Spaanse burgeroorlog, de Spaanse griep en een coronabesmetting. Nu is de 115-jarige María Branyas Morera officieel de oudste persoon ter wereld, meldt Guinness World Records. ‘Op mijn leeftijd is een nieuw jaar een geschenk.’ -
Koorts, snottebellen, hoesten, spugen; het RS-virus is officieel een epidemie
Overgeven, oorontstekingen, koorts, donkergroene snottebellen; daags voor pakjesavond liggen nogal wat kinderen ziek op bed. Wat is er aan de hand? ,,Het rs-virus is een epidemie.’’ -
PREMIUM3
Waarom knuffelen goed is voor je zelfvertrouwen én gezondheid
Het is wetenschappelijk bewezen: knuffelen is goed voor een mens. Het zet hormonen in werking die zorgen voor hechting en gevoelens van warmte en veiligheid. Hoogleraar psychologie Sander Koole (51) legt uit hoe dat zit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM
Hier krijgen ze muziek als medicijn: ‘Het heeft de functie van een paracetamol’
Ineens staan ze midden tussen de leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat zojuist de Vijfde van Beethoven heeft ingezet. Patiëntjes van het Sophia Kinderziekenhuis kunnen vanaf woensdag meekijken over de schouder van de slagwerker en strijkers. Niet echt, maar virtueel met een VR-bril. Want muziek als medicijn, daar zijn ze bij het Erasmus MC wel achter, dat werkt. -
PREMIUM
Vrouwen eisen 600 miljoen van maker ‘gevaarlijke’ borstimplantaten: ‘Ze lekken allemaal’
Meer dan tweeduizend vrouwen spannen een rechtszaak aan tegen een van de grootste leveranciers van siliconen borstimplantaten, het bedrijf Allergan. Dat doen ze via stichting Siliconenlek, waar ruim 2300 vrouwen zich bij hebben aangesloten. De eis: Allergan moet alle operaties betalen om de ‘gevaarlijke’ implantaten weg te halen. Ook eisen ze schadevergoeding.