Voormalig topmodel: Ik was bijna dood door 'tamponziekte'

Voormalig topmodel Lauren Wasser sleept het maandverband- en tamponmerk Kotex voor de rechter, voor de gezondheidsproblemen die ze opliep door het TSS-syndroom; een infectie die wordt veroorzaakt door het te lang dragen van een tampon. De 27-jarige Amerikaanse wil met het delen van haar 'horrorverhaal' vrouwen de risico's van het gebruik van tampons op het hart drukken.

Quote

Het duurde lang voordat ik mijn zelfver­trou­wen terug had

Lauren Wasser

Toen Wasser 24 jaar was, lachtte het leven haar toe. De blondine met blauwe ogen was een succesvol model, had een appartement in Santa Monica (Los Angeles) en een druk sociaal leven. ,,Als je de looks had, dan had je het gemaakt'', vertelt ze aan Vice. ,,Ik was dat meisje en stond daar niet eens bij stil.''

Op 3 oktober 2012 sloeg het noodlot toe. Wasser ging naar een feestje van een vriend, maar voelde zich niet lekker. Ze reed naar huis en kroop in bed. Even later werd de twintiger door de politie en een goede vriend op haar slaapkamervloer aangetroffen. Ze werd met hoge koorts naar het ziekenhuis gebracht, waar de doktoren vaststelden dat Wasser een hartaanval had gehad en slechts 'tien minuten verwijderd was van de dood'.

Zeldzaam syndroom
Omdat Wasser menstrueerde, droeg ze een tampon. Een infectiespecialist stelde vast dat het model een zware vorm had van het  toxischeshocksyndroom (TSS), ook wel tamponziekte genoemd. Het is een zeldzaam syndroom, maar treft in de Verenigde Staten drie tot 15 menstruerende vrouwen per jaar. Het kan leiden tot een shocktoestand met dodelijke gevolgen.

Wasser herinnerde zich dat ze die dag haar tampon drie keer had vervangen. Het model over haar ziekenhuisopname: ,,Mijn buik was heel erg opgezet en ik werd volgestopt met slangetjes. Ik kon niet praten.'' Tot overmaat van ramp moest Wassers rechterbeen worden geamputeerd om de infectie te stoppen. De knappe blondine knapte op, maar werd depressief.

Nu, drie jaar later, voelt ze zich sterk genoeg haar bizarre verhaal te delen en vrouwen te waarschuwen. Wasser, die in haar vrije tijd zo nu en dan poseert: ,,Het duurde lang voordat ik mijn zelfvertrouwen terug had en realiseerde dat ik het, ondanks de beenamputatie, waard ben.''

Meer kennis
Samen met New York-vertegenwoordiger Carolyn Maloney strijdt Wasser voor meer aandacht voor de Robin Danielson-wet, vernoemd naar een vrouw die in 1998 overleed aan de gevolgen van TSS. ,,Je weet dat sigaretten dodelijk zijn, dus als je ze gebruikt, dan is het jouw keuze. Had ik meer kennis gehad over TSS, dan had ik nooit tampons gebruikt'', sluit Wasser af.

Haar advocaat stelt de Amerikaanse maker van de tampons, Kimberly-Clark Corporation, aansprakelijk voor Wassers ziekenhuisopname. De beschrijving op de verpakkingen - 'verwissel je tampon elke vier tot acht uur, ook 's nachts - zou niet duidelijk genoeg zijn. Op de Nederlandse website van Kotex is meer informatie te vinden over TSS.

Dit artikel is ook verstuurd via WhatsApp. Wil je op WhatsApp ook nieuws ontvangen van AD? Stuur AD AAN naar 06 11568540. (Afmelden kan door AD UIT te sturen).