Vr-brillen steeds vaker ingezet als pijnbestrijding in ziekenhuizen: ‘Afleiding is fijn’
Virtual realityEen patiënt kan met het kijken door een bril die levensechte filmpjes vertoont (virtual reality) zo sterk worden afgeleid dat hij minder pijnstillers nodig heeft. Daarvan zijn steeds meer ziekenhuizen overtuigd. Patiënten krijgen de vr-brillen op als ze worden aangeprikt voor een nierdialyse, zenuwpijn ervaren na de chemo of een pols uit de kom hebben.
Uit een rondgang langs ziekenhuizen blijkt dat de vr-brillen, waarmee patiënten in een andere wereld belanden, op steeds meer afdelingen in gebruik zijn. De brillen helpen om patiënten af te leiden, waardoor ze minder pijn ervaren, bijvoorbeeld bij vervelende medische handelingen zoals hechten of prikken.
Ook voor angstige patiënten kan een virtual reality helpen om beter te ontspannen. Zo krijgen kinderen voor een operatie precies te zien hoe ze naar de operatiekamer worden gebracht en wat er gaat gebeuren. Patiënten die angstig worden van een ziekenhuisomgeving kunnen er eveneens baat bij hebben. ,,Zo’n patiënt belt elke vijf minuten een verpleegkundige om niet alleen te hoeven zijn. Een verpleegkundige geeft dan een kalmeringstabletje. Als je zo’n vr-bril opzet, ontspannen patiënten”, weet Lonneke van Vugt, hemato-oncologieverpleegkundige in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.
Bevallende vrouwen
Virtual reality werd lange tijd gezien als gadget, maar wordt steeds meer een medisch hulpmiddel
De afgelopen jaren neemt het gebruik van de vr-bril in ziekenhuizen een hoge vlucht. In het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen krijgen zelfs bevallende vrouwen de bril op. ,,Onderzoek laat zien dat de pijnscore gemiddeld met twee punten daalt op een schaal van nul tot tien. Vrouwen ervaren dat de tijd sneller gaat en de scherpe randjes van de weeën gaan”, weet Ruud Waulthers, beleidsadviseur van het Innovatielab. Het ziekenhuis verwacht een afname in het gebruik van pijnstillers. Waulthers: ,,Virtual reality werd lange tijd gezien als gadget, maar wordt steeds meer een medisch hulpmiddel.”
Hoewel meer onderzoek nodig is, staan de eerste seinen op groen. Patiënten geven hogere scores na een behandeling met bril, ervaren meer comfort en minder pijn, zeggen diverse ziekenhuizen.
Ook anesthesiologen, die in ziekenhuizen de pijnbestrijding verzorgen, verwachten dat de medicatie omlaag kan. ,,Het zal niet zo zijn dat de brillen straks bij de apotheek liggen, maar ik heb er echt vertrouwen in dat we straks met minder medicatie kunnen. Pijnmedicatie kan heel vervelende bijwerkingen hebben”, aldus Michel Terheggen, anesthesioloog in het Arnhemse Rijnstate Ziekenhuis en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.
Met virtual reality belanden patiënten in een totaal andere wereld, waardoor ze minder pijn, angst en stress ervaren. Het Eindhovense Catharina Ziekenhuis zet de vr-brillen onder meer in voor mensen met ernstige zenuwpijn. ,,Hoe het met de pijn gaat? Daar denk ik niet aan.” Lees onder de foto het verhaal van patiënt Ad Habraken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VR tijdens de bevalling? ‘Het haalt de scherpe randjes er vanaf’
Wie aan Virtual Reality (VR) denkt, denkt waarschijnlijk aan een videospelletje. Maar tegenwoordig wordt VR ook gebruikt om de bevallingspijn draaglijker te maken. Hoe werkt dat? En helpt het? -
PREMIUMMarc van Deursen
Nieuwe eigenaar D-reizen ziet toekomst in reiswereld en heropent meer dan 100 winkels
Hoewel de reisbranche nog lang niet uit de greep is van de pandemie, heeft de nieuwe eigenaar van D-reizen, Marc van Deursen van Prijsvrij, volop plannen. ,,We willen in testwinkels een huiskamersfeer creëren, waar je met een drankje op een grote iPad accommodaties kunt bekijken.’’ -
PREMIUM
Vergeet je weleens wat? ‘Iedereen kan zijn of haar geheugen verbeteren door te trainen’
Een afspraak vergeten of niet meer weten waar je sleutels liggen; het overkomt de meesten wel eens. Neurowetenschapper Noëlle Kamminga schreef een trainingsprogramma om je geheugen te verbeteren. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Koken & Eten
Tiktokkers scoren met ‘gezonde cola’ waarin ze azijn verwerken
Massaal wordt op het internet de ‘gezonde cola’ uitgetest: een drankje dat even lekker, maar gezonder dan een gewone Coca-Cola zou zijn. De ingrediënten? Azijn die je normaal in je dressing verwerkt en bruiswater. Niet iedereen is enthousiast.
-
PREMIUMHemd van het lijf
Pepijn Lanen gebruikt geen drugs meer: ‘Kost tijd om ervan bij te komen, en dat heb ik nu niet’
In Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Voor drugs heeft hij geen tijd meer en drie drankjes is de max. En nu al ziet Pepijn Lanen voor zich dat hij straks weemoedig terugdenkt aan de tijd dat zijn kinderen naast zijn bed fluisterden: ‘Pappa, is het al ochtend?’ -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.