Volledig scherm
Kraamvrouw ter illustratie © Shutterstock

Vraagtekens rond plotselinge stijging kraamvrouwenkoorts

Het RIVM doet onderzoek naar een plotselinge toename van het aantal nieuwe moeders dat door kraamvrouwenkoorts wordt getroffen. Afgelopen juli en augustus waren er ineens bijna twee keer meer meldingen dan normaal.

Kraamvrouwenkoorts wordt veroorzaakt door de zogeheten groep A streptokok. Bij besmetting met deze bacterie kan een kraamvrouw ernstig ziek worden in de eerste drie weken na de bevalling. Hoewel de ziekte niet veel voorkomt in Nederland, zag het RIVM in juli en augustus van dit jaar meer kraamvrouwenkoorts dan gebruikelijk. ,,Gemiddeld zijn er zo’n zes tot tien meldingen van kraamvrouwenkoorts in de zomermaanden’’, zegt directeur Jaap van Dissel van het Centrum voor Infectieziektebestrijding, dat onderdeel is van het RIVM. ,,In juli en augustus waren dat er respectievelijk vijftien en twaalf.”

Het is niet een enorme stijging, stelt Van Dissel gerust. ,,En in september waren er maar drie meldingen. Maar omdat het iets buiten de grenzen is die we als normaal beschouwen, willen we toch onderzoeken wat de oorzaak kan zijn.” Uitgesloten is al dat er een verband is tussen de gevallen - de kraamvrouwen hebben elkaar bijvoorbeeld niet aangestoken.

(Lees verder onder de foto)

Nu doet het RIVM een oproep op Facebook om vrouwen die deze zomer zijn bevallen een vragenlijst te laten beantwoorden. ,,Zo kunnen we de details onderzoeken en de verhalen van vrouwen die wel en niet zijn getroffen met elkaar vergelijken”, legt Van Dissel uit.

Het kan namelijk nodig zijn om zorgverleners rondom zwangere vrouwen - zoals huisartsen, kraamhulpen en verloskundigen - extra te attenderen op de specifieke bacterie. ,,De bacterie kan namelijk ook andere, onschuldiger infecties veroorzaken, zoals een huidinfectie. Dan moet je wat maatregelen nemen om besmetting van zwangere vrouwen te voorkomen.”

Kraamvrouwenkoorts liep in de negentiende eeuw vaak dodelijk af. Tot een derde van de vrouwen raakten destijds besmet na de bevalling. Met hygiënemaatregelen kon dat percentage destijds flink worden teruggebracht.Tegenwoordig is de ziekte goed behandelbaar met antibiotica. Vaak is een ziekenhuisopname wel nodig.