Volledig scherm
Het virus wordt verspreid door muggen © EPA

'Vrij een maand veilig na terugkeer uit zika-gebied'

Wie in een gebied is geweest waar het zikavirus heerst, kan na terugkeer het beste een maand lang veilig vrijen. Dat advies heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag verspreid.

Volledig scherm
© anp

Het zikavirus is vorig jaar opgedoken in Zuid-Amerika. De ziekte is vastgesteld bij 23 mensen in Nederland. Zij hebben het allemaal opgelopen in Suriname. Ook zijn er vier gevallen gevonden op Curaçao en vier op Aruba. Twee van hen zijn besmet op Curaçao, de anderen in het buitenland. Het RIVM wil niet zeggen of onder de patiënten zwangere vrouwen zijn.

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om binnen een maand na terugkeer in Nederland naar een dokter te gaan. Die kan hun bloed of hun urine testen om te kijken ze ziek zijn geweest. Als blijkt dat ze het zikavirus hebben opgelopen, kunnen artsen de baby extra in de gaten houden.

Lang niet iedereen wordt ziek van zika, benadrukt het RIVM. ,,Driekwart heeft überhaupt geen klachten na besmetting. Een kwart krijgt wel klachten, maar die zijn over het algemeen mild. Ze zijn een of twee dagen lang wat koortsig, hebben hoofdpijn en gewrichtspijn. Als je er wat aan wilt doen, is paracetamol voldoende.''

Volledig scherm

Nederlander Michel Burg (52) besmet door mug
Michel Burg (52) weet als geen ander hoe het voelt om besmet te zijn met het zikavirus. De sinds tien jaar in Brazilië woonachtige Nederland heeft het flink te pakken. ,,Al mijn gewrichten doen pijn: mijn schouders, knieën, polsen. Al twee dagen heb ik flinke hoofdpijn en koorts. Ik kan mijn bed niet uitkomen zonder hulp."

Burg kreeg vorige week nog bezoek van de ongediertebestrijding in zijn woning. Een man in een wit pak en met een soort rookmachine op zijn rug doorkamde zijn hele huis in de plaats Natal. Michel sliep al onder een klamboe om niet gestoken te worden door de muggen. Het heeft niet mogen baten. 

Volgens Burg is lang niet iedereen in Brazilië goed op de hoogte van de zika-uitbraak. Hij vertelt: ,,De mensen hier hebben niet helemaal door wat er gebeurt. Ze zijn niet allemaal goed ingelicht, vooral de oudere mensen. De meeste jongeren weten ook niet dat het overgedragen kan worden door seks. Maar ze praten er wel veel over. En de meesten denken dat het dengue is, wat hier ook veel voorkomt."