Volledig scherm
Ronald Giphart. © ANP

VU weer in opspraak: Ronald Giphart loopt mee op afdeling cardiologie

UpdateHet VU medisch centrum in Amsterdam is opnieuw in opspraak geraakt. Het gaat om het project Schrijvers op de Afdeling waarbij auteurs meelopen in het ziekenhuis om zo een roman te kunnen schrijven. Ronald Giphart liep hiervoor mee met doktoren van de afdeling cardiologie.

Het project is vandaag tijdelijk stilgezet. In een verklaring schrijft het VUmc dat er opnieuw gekeken wordt naar de voorwaarden waaronder Giphart meeliep met de artsen. Vorige week donderdag volgde de schrijver een arts op de intensive care. Hij deed dit in een witte jas met op zijn borst een naamplaatje waar 'stagiair' op te lezen was.

Volgens het ziekenhuis zijn vooraf afspraken gemaakt over geheimhouding. Zo mogen patiënten en bezoekers niet herkenbaar zijn in een eventuele roman en voordat een boek gepubliceerd wordt, heeft het VUmc recht op inzage. Ook zijn patiënten met flyers en gesprekken geattendeerd op het project.

Giphart is overigens niet de eerste schrijver die heeft meegelopen in het ziekenhuis. Ook Anna Enquist en Kristien Hemmerechts keken al eens mee over de schouders van de artsen. De aanvragen van andere schrijvers die willen meelopen in het ziekenhuis zijn ook tijdelijk stopgezet.

Realityprogramma
Vorige week kwam het ziekenhuis slecht in het nieuws toen bleek dat producent Eyeworks bezig was met een medisch realityprogramma '24 uur: Tussen leven en dood', waarbij patiënten bij de spoedeisende hulp zonder toestemming werden gefilmd. Het VUmc besloot vervolgens niet meer mee te werken aan het programma en RTL kondigde later aan het programma niet meer uit te zenden.

Aangifte tegen illegaal afluisteren
Het aantal mensen dat aangifte doet tegen het Amsterdamse ziekenhuis VUmc en tv-producent Eyeworks, neemt toe. Advocaat Peter Plasman zei vanmiddag dat zijn kantoor inmiddels is gebeld door een groot aantal mensen. De raadsman doet vandaag aangifte namens vier direct betrokkenen. 'Dat zullen er meer worden', aldus Plasman.

Volgens Plasman en zijn cliënten hebben de verantwoordelijken binnen het VUmc hun beroepsgeheim geschonden. De aangifte tegen Eyeworks richt zich op het illegaal afluisteren. Producent en ziekenhuis hebben elkaar bij het plegen van de strafbare feiten gefaciliteerd, aldus de advocaat.