Volledig scherm
© Wikipedia

Waar zit meer suiker in? Doe de test!

Wereld Diabetes DagVandaag is het Wereld Diabetes Dag. Een dag om aandacht en begrip te vragen voor een ziekte die epidemische vormen aanneemt. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.200 bij. 

Wereld Diabetes Dag wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de verjaardag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Mensen met diabetes type 1 moeten namelijk insuline spuiten, omdat hun afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernietigt.

Hoe groot is de kans dat jij diabetes krijgt? Test het hieronder

Suikerziekte

Het is een misverstand dat suiker de oorzaak is van diabetes of dat diabetespatiënten geen suiker mogen. Toch wordt patiënten geadviseerd suiker met mate te eten. Van suiker stijgt je bloedsuiker snel en er zitten geen nuttige voedingsstoffen in. Overigens raadt het Diabetesfonds iedereen af  te snoepen. ,,Hierin zitten meestal veel vetten en calorieën. Daarvan word je dik, en daar kun je wel diabetes door krijgen.'' 

Maar suiker zit ongemerkt in heel veel levensmiddelen, in grote en in kleine mate. Zelfs de meest gezonde producten met bijvoorbeeld fruit bevatten zeer veel suikers. Een glas versgeperste jus d'orange bevat zelfs zeven suikerklontjes. Weet jij welke producten meer suiker bevatten ten opzichte van de ander? 

Doe hieronder de test