Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Waarom mannen een goed richtingsgevoel hebben

Vrouwen kunnen niet kaartlezen, luidt een hardnekkig (mannelijk) vooroordeel. Klopt dat? Deels, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Want buitenshuis raken mannen inderdaad minder snel de weg kwijt. Maar in huis zijn vrouwen onverslaanbaar.

Sla een willekeurige straat in waar je nog nooit bent geweest en je hersenen zetten je ingebouwde gps aan het werk. Anderhalf jaar geleden identificeerden onderzoekers van de University College in Londen een hersengebied dat ons richtinggevoel beïnvloedt: een groepje cellen in de zogeheten entorinale schors, die grenst aan de hippocampus, het controlecentrum van ons geheugen. Die cellen worden aan het werk gezet zodra je die straat inslaat. Ze moeten de nieuwe informatie verwerken. Ken je de weg al, dan kun je je geheugen aanspreken.

  1. Zo is het op de corona-cruise, waar ook Nederlanders aan boord zijn: ‘Oudere dame huilde uren in haar hut’
    PREMIUM
    video

    Zo is het op de corona-crui­se, waar ook Nederlan­ders aan boord zijn: ‘Oudere dame huilde uren in haar hut’

    Op cruiseschip The Diamond Princess, dat momenteel voor de kust van Japan ligt, is de hoogste infectiegraad van het coronavirus ter wereld bereikt. Bij 355 mensen is er besmetting met het virus vastgesteld, wat betekent dat bijna 10 procent van de 3711 personen aan boord besmet is. Lang niet iedereen aan boord is getest. Op het schip zitten ook vijf Nederlanders, die niet besmet zouden zijn.