Waarom ook hoogbejaarden in beweging moeten blijven
VideoNederland telt 3,2 miljoen 65-plussers en dat worden er ieder jaar meer. Omdat het aanstaande vrijdag Nationale Ouderendag is, brengt de Universiteit van Nederland een vijfdelige videoserie over vergrijzing. Vandaag: hoe belangrijk is bewegen?
Delen per e-mail
Spieren zijn plastisch: ze breken zichzelf constant af en bouwen zichzelf opnieuw op. Dat betekent dat we constant moeten werken om onze spieren op orde te houden. Voor je het weet zijn ze verdwenen.
Het voordeel van plastische spieren is dat ze zich aanpassen aan het soort inspanning. Bodybuilders zien er bijvoorbeeld heel anders uit dan wielrenners. Hierdoor zijn we kwetsbaar voor spierverlies. Dat zie je al op het moment dat je bijvoorbeeld een been breekt en na een paar dagen je hand tussen het gips kunt schuiven. Dat gips is echt niet breder geworden, het is de spiermassa die afneemt. Volgens bewegingswetenschapper Luc van Loon (Maastricht University) is het van belang dat we onze spieren goed onderhouden.
Fysieke inspanning
Dat betekent niet dat we dagelijks de sportschool in moeten om aan de gewichten te hangen. Twee andere factoren zijn van groot belang, om te beginnen onze voeding en dan voornamelijk de eiwitten. Eiwitten bestaan uit aminozuren en zijn de bouwstenen voor onze spieren. Deze zetten je lichaam direct aan het werk om spiermassa aan te maken. De tweede belangrijke factor is fysieke inspanning. Het samentrekken van de spieren stimuleert de spier tot verdere aanmaak.
Onderzoek toont aan dat juist de combinatie van deze twee van groot belang is. Voeding en inspanning versterken elkaar. Uit studies blijkt dat spieraanmaak tot drie uur na het innemen van eiwitten blijft toenemen, daarna daalt het. In combinatie met fysieke inspanning, blijft de spieraanmaak tot wel vijf uur na de maaltijd toenemen. Fysieke inspanning zorgt er dus voor dat je lichaam efficiënter met eiwitten omgaat.
Eiwitten
Het opbouwen en afbreken van je spieren gaat levenslang door. Hier zit dan ook geen leeftijdsbeperking aan. Toch zie je dat ouderen vaak veel spiermassa verliezen. Onderzoekers van de universiteit van Maastricht zien dat ouderen vaak minder goed reageren op de eiwitten in hun voeding. Een ander gegeven is dat ouderen vaak minder actief zijn, mede door ziekenhuisopnames en gebreken. Deze verminderde reactie op eiwitten is grotendeels te verklaren door inactiviteit, is het idee.
Het belang van bewegen wordt onderstreept door een experiment met jonge mensen die een tijdlang met hun been in het gips zaten. Ook zij werden minder gevoelig voor voeding, zodra ze langer inactief waren. Sterker nog: sommige verloren in één week tijd net zoveel spiermassa als je in zes maanden tijd kunt opbouwen. Leeftijd lijkt dus niet per se een rol te spelen.
Voeding is van belang, maar wel in combinatie met genoeg beweging. Met deze juiste balans, zijn ook ouderen nog prima in staat om aan hun spieren te werken. Zelfs met lichte bewegingen kun je al enorm veel bereiken. Motiveer je opa om zo lang het kan toch de trap te nemen, in plaats van de lift. Of laat je oma vooral zelf helpen met koffiezetten in plaats van haar te ontzien en de hele dag in de stoel te laten zitten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuwe studie: Britse variant corona veel besmettelijker. ‘Dan moeten we nog veel meer doen’
De nieuwe Britse coronavariant, die ook in ons land is opgedoken, is volgens een nieuwe Engelse studie aanzienlijk besmettelijker dan het huidige dominante virustype. Viroloog Marion Koopmans maakt zich zorgen: ,,Als dat zo is zullen we veel meer moeten doen om het virus te beteugelen.’’ -
video Moet ik de prik nemen als ik al corona heb gehad? En 17 andere vaccinatievragen
Lezers reageerden massaal op de oproep om vragen over het coronavaccin voor te leggen aan experts. We hebben de meestvoorkomende vragen samengevat, en van antwoord voorzien. ,,Twee verschillende vaccins nemen? Zou ik niet doen!’’ -
Reacties op vuurwerkverbod: ‘Er zijn momenten dat ik me schaam dat ik Nederlander ben’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die zaterdag 2 januari in de krant verschenen over onder meer de jaarwisseling en de afschaling van de reguliere zorg. -
PREMIUM
Het meisje dat de wereld zou bestormen, stond plotsklaps stil
Het nieuwe jaar is begonnen, we gunnen iedereen het beste. En sommigen gunnen we nog net iets meer. Voor journalist Hans Nijenhuis geldt dat voor zijn dochter Hanna. Maar misschien heeft ze dat niet eens meer nodig. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Er is (letterlijk) licht aan het einde van de tunnel: het voorjaar komt eraan! Gommers: ‘Dan zijn we er’
Hou vol, er is hoop, hield het AD u voorpaginagroot gisteren voor. O ja? Waar dan? Voor iedereen die het volkomen zat is en gruwt van lockdowns, dit verhaal over de zoektocht naar hoop en ‘leuke dingen’. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.