Wachtlijst psychische hulp kan gevaarlijk zijn voor patiënt
Bijna iedereen die hulp zoekt in de geestelijke gezondheidszorg komt op een wekenlange wachtlijst terecht. GGZ Nederland luidt de noodklok. Hierdoor kunnen kinderen en volwassenen onnodig in crisissituaties belanden.
De problemen bij jongeren en volwassenen kunnen zich opstapelen, waardoor zij onnodig in crisissituaties kunnen komen
Een kind moet nu gemiddeld 5,3 weken wachten voor het eerste gesprek plaatsvindt bij de hulpinstantie. De hoogste uitschieter is een wachttijd van 15 weken. Volwassenen krijgen gemiddeld na 4,9 weken een intake-gesprek. Dat concludeert GGZ Nederland in een rapport dat vandaag naar buiten komt. Hieruit blijkt dat de maximale wachttijd van vier weken wordt overschreden.
Hoe lang hulpzoekenden in 2015 moesten wachten, is volgens de GGZ niet precies te zeggen, omdat dat nog niet landelijk in kaart werd gebracht. Na signalen over groeiende wachttijden, begon de brancheorganisatie begin dit jaar een onderzoek.
Ernstig
Lange wachtlijsten kunnen zeer ernstige gevolgen hebben, waarschuwt een GGZ-woordvoerder: ,,De problemen bij jongeren en volwassenen kunnen zich opstapelen, waardoor zij onnodig in crisissituaties kunnen komen. Zij moeten erop kunnen rekenen dat ze binnen de vastgestelde normen zorg krijgen."
De groeiende wachttijden komen volgens GGZ Nederland grotendeels doordat gemeenten te weinig jeugdhulp inkopen, sinds die zorg begin 2015 aan hen is overgedragen. En zorgverzekeraars zouden al langere tijd te krap inkopen als het gaat om geestelijke hulp voor volwassenen.
Budget
De GGZ-woordvoerder: ,,Instellingen zijn gekrompen, en dus duurt het langer voordat een nieuwe cliënt aan de beurt is. En in sommige gevallen is het budget halverwege het jaar al op, waardoor hulpzoekenden maanden moeten wachten tot er een oplossing is gevonden."
De branchevereniging roept gemeenten en verzekeraars op het geld dat zij van het rijk hebben gekregen voor geestelijke gezondheidszorg ook daaraan te besteden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
PREMIUM
Vijftigplus en een beugelbekkie: ‘Ik heb hem puur uit ijdelheid’
Twintig procent van de beugeldragers in Nederland is volwassen. Ze hebben geen zin meer in scheve tanden of kunnen nu eindelijk een beugel betalen. Want verzekeraars vergoeden (vrijwel) niets. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract.
-
PREMIUM
Het ziekenhuis van de toekomst is klein: 'Chemo-behandelingen kunnen in 2035 vanuit de luie stoel thuis’
Een groot personeelstekort, toenemende levensverwachting en steeds meer mensen met meer aandoeningen. Ziekenhuizen lopen tegen grote uitdagingen aan. Experts kijken in de toekomst: zo zou het ziekenhuis er in het jaar 2035 uit kunnen zien. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Het hoeft buiten maar één graad warmer te zijn en we worden al agressiever, waarom is dat?
Je denkt bij warme temperaturen wellicht aan een heerlijk zwoele zomerdag. Toch gaan warme zomerdagen hand in hand met meer opstootjes. Waarom zorgt die stijgende temperatuur voor meer agressie? -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”