Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Wanneer heb je met een narcist te maken?

Is je partner egocentrisch of narcistisch? Het onderscheid is in sommige gevallen lastig te maken. Hoe herken je narcistische trekken en kun je er iets tegen doen?

64 reacties

 • An Ton

  3 maanden geleden
  Het toxische gedrag van de verborgen narcist sluipt uw leven binnen. De verhouding van de gemeen-lief-fase verandert subtiel en zal u uit liefde/verlangen steeds harder laten rennen voor een schouderklopje. Met name als u hooggevoelig bent, zal u een ideaal doelwit zijn. De pijn, verwarring, etc.die ze bij u willen aanbrengen is hun voeding om zichzelf in stand te houden. Zodra u inziet dat het masker een lege huls verbergt bent u aan zet. Documenteer en kies voor uzelf (en eventuele kinderen).
 • esther vd hoeven

  3 maanden geleden
  Met zo een vent ben ik getrouwd geweest, zelfs na de scheiding nog 10 jaar ellende van die klootzak gehad.omdat meneer een kind wou en ik niet vond hij het heel belangrijk om mijn leven daarmee zelfs in gevaar te brengen .( artsen vonden het een te gevaarlijk risico om zwanger te raken) en ik wilde GEEN kinderen.Verder eiste hij ook nog dat ik mijn eigen familie niet meer zag, vrienden enz.Ik ben blij dat ik van die hufter af ben en dat kind wat hij wou ook niet meer.blij toe.eindelijk rust
 • Wendy Landesbergen

  3 maanden geleden
  Als je slim bent film/tape je een narcist z’n gedrag, jarenlang! Analyseer het en confronteer hem ermee. Een narcist ontkent z’n eigen tekortkomingen en geeft anderen de schuld. Alle ‘nieuwe’ vrienden komen er vroeg of laat achter, hij koopt ze met z’n charme of geld maar dat duurt niet lang, het gaat over controle/intimidatie. Oplossing? Behandel hem hetzelfde, wees aardig en charmant, is hij weer onhandelbaar? Ga weg en kom lachend de volgende dag weer terug… Neem het heft in eigen hand!
 • Maria Yvonne Franssen

  3 maanden geleden
  @v.d.Water: Daar was u dan 'gezegend' mee. 🤔 Maar kreeg u nu wel of niet WAO of AAW? Indien niet, dan was dit toch positief, want dan vond UWV-GAK dat de diagnose van uw psych een 'niet objectiveerbare' aandoening was. @Tetteroo: elke ingezetene van NL had toen recht op bijstand van overheidswege, als hij niet kon beschikken over de noodzakelijke middelen voor het bestaan.
 • Benkhard

  3 maanden geleden
  Wat ben ik blij met dit verhaal, eindelijk begrijp ik waar ik me van los kon maken en dat de put open blijft. Maar ik kan het nu een plekje geven. Gelukkig ben ik sterk genoeg en die put kan ik wel dempen omdat ik het begin te begrijpen. En de narcist zelf is ook een slachtoffer alleen moet je nooit met hem of haar samen leven. Heel erg bedankt hiervoor dat ik dit mocht lezen.
 1. Tot het gaatje gaan bij een disco-bootcamp: ‘Ik ga dieper dan ik eigenlijk dacht te kunnen’
  PREMIUM
  Lekker bezig

  Tot het gaatje gaan bij een dis­co-boot­camp: ‘Ik ga dieper dan ik eigenlijk dacht te kunnen’

  Liever lui dan moe. Bij verslaggever Lisa Vos staan sporten en bewegen de laatste jaren op een laag pitje. Om daar verandering in te brengen probeert ze deze zomer verschillende buitenactiviteiten uit. Vandaag in deel 1: Opzwepende beats en een dj die meteen naar zijn microfoon grijpt als iemand niet hard genoeg meedoet. Bij de disco-bootcamp ga je al snel tot het gaatje.