Wetenschapper Stefan Lipman.
Volledig scherm
PREMIUM
Wetenschapper Stefan Lipman. © Peter Franken

Wetenschapper: Roker minder duur voor de maatschappij dan een niet-roker

Wetenschapper Stefan Lipman onderzoekt hoe we voor gezond gedrag kiezen en welk prijskaartje daaraan hangt. ,,Er wordt algemeen aangenomen dat gezond gedrag de maatschappij minder kost dan ongezond gedrag. Dat klopt niet.’’

40 reacties

 • Arnold Niessen

  1 jaar geleden
  Ik heb altijd al mijn twijfels gehad over de filosofie dat men zo gezond mogelijk moet leven, het gevolg van het bereiken van een hoge leeftijd is dat men meer verzorging nodig heeft en dat brengt hoge kosten met zich mee. Mensen worden dement omdat ze eigenlijk te oud zijn. Het is dus beter om geen moeite te doen om te voorkomen dat mensen 'vroegtijdig' sterven , laat mensen van hun leven genieten zolang ze dat kunnen en als daar een borrel bij willen drinken of een sigaar roken dan is dat ok.
 • A Verlink

  1 jaar geleden
  Wie rookr draagt ook nog fors bij aan de belastinginkomsten van de overheid. Dat alleen al is voldoende. Baanbrekend us deze uirkomst dus niet.
 • Robbert Scholten

  1 jaar geleden
  Ik vind roken vooral asociaal,het stinkt en je gaat rochelen,je kleding gaat stinken,je gaat er grauw uitzien,krijgt gele tanden,wordt kortademig,je conditie rent achteruit,krijgt bruine vingers en je overbelast de zorg en iedere dag aan de putjes om vervolgens weer een kankerstokje in je mond met gele tanden te stoppen,gatverdamme
 • christien Thomas

  1 jaar geleden
  Wat een verhaal. De kwaliteit van leven van de oudere rokers is echt minder. COPD vaatklachten etc etc. Als er minder rokers zijn zijn er minder wachtlijsten voor operaties, meer plek op de IC etc etc. Minder tandvlees problemen. Niet alleen of je oud wordt maar ook hoe. Er is dus veel meer impact en dat wordt niet meegerekend.
 • Wil Post

  1 jaar geleden
  Ik denk dat psychologen niet beter kunnen rekenen dan economen en in dit onderzoek de ‘verkeerde’ variabelen zijn gebruikt. Het gaat om de balans en niet ‘roken’, maar wat iemand bijdraagt of ontvangt via ‘belastingen, sociale premies en heffingen’ had moet worden vergeleken. Ouderen kosten immers pas geld, zodra ze niet voor zichzelf kunnen zorgen. Het probleem is dus, dat vooral vrouwen niet of on(der)betaald werken en een veel lager pensioen ontvangen.