Volledig scherm
Een baby in een couveuse. © anp

Wetenschappers maken kunstmatige baarmoeder voor premature baby's

Te vroeg geboren baby's zullen binnenkort nog een paar weken langer in een 'baarmoeder' door kunnen brengen. Wetenschappers werken aan een kunstmatig exemplaar, dat een vervanging moet worden voor de couveuse.

De bedoeling is dat de kinderen een paar weken extra in een baarmoederachtige omgeving kunnen doorbrengen, zodat hun longen meer tijd hebben om zich te ontwikkelen. Volgens de wetenschappers van het Children's Hospital of Philadelphia is dit een betere oplossing dan de couveuse die nu veel gebruikt worden. Daarin worden prematuur geboren baby's aan ventilatoren gehangen.

De baarmoeder bestaat uit een container gevuld met vloeistoffen. Daarmee wordt het vruchtwater van de moeder gesimuleerd. Ook hangt er een mechanische placenta aan, waarmee het zuurstofniveau in het bloed op pijl wordt gehouden.

Lammetjes

Er zijn al eerste testen geweest met lammetjes. Daaruit blijkt dat de simulatie zo dicht bij een echte baarmoeder zit, dat de techniek echt kan werken. De te vroeg geboren lammetjes groeiden tijdens de drie of vier weken in de mechanische baarmoeder normaal door. Het duurt echter nog jaren voor er getest kan worden met mensen.