Volledig scherm
© afp

WHO verwacht miljoenen besmettingen zika-virus

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht drie tot vier miljoen nieuwe besmettingen door het zika-virus. Dat meldt de VN-organisatie donderdag. De organisatie komt maandag in een spoedzitting bijeen om te bepalen of de uitbraak van het virus een internationale noodsituatie is. Ook is donderdag het eerste besmettingsgeval van iemand binnen het Koninkrijk der Nederlanden bekend geworden.

Volledig scherm
Het zika-virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt

Margaret Chan, directeur-generaal van de VN-organisatie, heeft haar grote zorgen geuit op een speciaal belegde bijeenkomst in Genève. Volgens haar grijpt het virus 'op explosieve wijze om zich heen' en is het al in meer dan twintig landen op het Amerikaanse continent gesignaleerd.

De WHO is extreem alert, aldus Chan. Tegelijk maande ze geen paniek te laten ontstaan. ,,Het is geen ebola."

Drie tot vier miljoen
Het virus wordt in verband gebracht met hersenaandoeningen van baby's op het Amerikaanse continent. Zo komen schedelafwijkingen voor in samenhang met neurologische aandoeningen die leiden tot ontwikkelingsproblemen. Die aandoening heet microcefalie. Inmiddels zijn op Chili en Canada na overal gevallen ontdekt. In de Verenigde Staten is één geval bekend.

De WHO voorziet drie tot vier miljoen besmettingsgevallen op het continent, vooral in Brazilië. Ook op Curaçao is intussen een besmetting vastgesteld. Veel landen adviseren momenteel zwangere vrouwen niet naar het Amerikaanse continent te reizen of vooraf een arts te raadplegen. Dat doet ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Wie bijvoorbeeld volgend jaar naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gaat, kan zich het beste insmeren met muggenwerende middelen en onder een klamboe slapen.

Volledig scherm
© anp

Zika-virus
Het virus wordt overgebracht door steekmuggen in tropische gebieden, waaronder Zuid- en Midden-Amerika, maar kan ook door bloed of sperma worden overgedragen. Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt.

Voor anderen is het virus niet gevaarlijk. De symptomen bij hen zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen. Er bestaat geen vaccin tegen het zika-virus.

Curaçao
Ook op Curaçao is intussen een besmetting vastgesteld. Het is het eerste geval binnen het Koninkrijk der Nederlanden, zo meldt het RIVM. Het is niet bekend hoe het met de patiënt gaat en of het om een zwangere vrouw gaat.

In Nederland is de ziekte vastgesteld bij twaalf mensen die in Suriname waren gestoken. Eerder bestempelde Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM de kans dat het virus in Nederland om zich heen grijpt, bijzonder klein is. De betreffende steekmuggen komen in ons land niet of nauwelijks voor.

Bekijk op de landkaart hieronder in welke landen het zika-virus circuleert en mensen besmet kunnen worden (rood). In andere landen (geel) zijn ook besmettingsgevallen bekend. Die mensen liepen de ziekte in een van de rode landen op. Het is mogelijk in en uit te zoomen op de kaart. De gegevens komen van het European Centre for Disease Prevention and Control, aangevuld met informatie van persbureaus.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement