Volledig scherm
© anp

WHO zet ham en bacon op lijst kankerverwekkend eten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet bewerkte vleeswaren als ham en bacon als kankerverwekkend. Wanneer dagelijks 50 gram bacon, iets minder dan twee plakken, worden gegeten, stijgt de kans op darmkanker met 18%, aldus onderzoekers.

Quote

Voor een individu is het risico op darmkanker klein, maar dat neemt toe als er meer vlees gegeten wordt.

Kurt Daif

Met bewerkte vleeswaren doelt de WHO op vleeswaren die niet rauw worden gegeten, maar die bijvoorbeeld gerookt of gezout zijn. Ook rood vlees zou 'waarschijnlijk kankerverwekkend' zijn, maar daar werd niet genoeg bewijs voor gevonden.

De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

Wanneer er meer bewerkt vlees wordt gegeten, wordt het risico op kanker groter: ,,Voor een individu is het risico op darmkanker klein, maar dat neemt toe als er meer vlees gegeten wordt'', aldus onderzoeker Kurt Straif van de WHO.  Dat is ,,gebaseerd op voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt'', aldus de WHO.

Asbest
Bewerkt vlees staat in Groep 1 naast stoffen als arseen, asbest, cadmium, chroom-6 en plutonium-239. Op de lijst staan ook ziektes als chronische hepatitis C, hiv, hpv (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) en omstandigheden als luchtvervuiling, zonnestraling en röntgenstralen. Rood vlees staat een treetje lager op de lijst.

Volledig scherm
© anp

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt de indeling van bewerkte vleeswaren in categorie 1. ,,Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren zoals leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl'', aldus de belangenorganisatie maandag.

VNV wijst erop dat Nederlanders gematigde vleeseters zijn. ,,Nederlanders eten gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag, beduidend lager dan wat als overmatig wordt gezien: meer dan 50 gram per dag.''

Inschatting
Ook stelt de vereniging dat in het onderzoek uitsluitend is gekeken naar het gevaar van bepaalde stoffen in vleeswaren bij overmatige consumptie. ,,Er is echter geen inschatting gemaakt van het echte risico voor consumenten. Dit betekent dat er geen rekening is gehouden met de feitelijke blootstelling in relatie met het potentieel om kanker te veroorzaken.''

Volgens de organisatie bevatten vleeswaren juist veel belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen en ijzer. ,,Deze voedingstoffen zijn moeilijk te verkrijgen uit andere producten die we dagelijks consumeren. Een bescheiden consumptie van vlees en vleeswaren past daarmee ook volgens het Voedingscentrum en diëtisten prima in een gezond en gevarieerd dieet'', aldus VNV.

Bevestiging eerdere onderzoeken
Het Voedingscentrum zegt dat de waarschuwing voor het eten van bewerkt vlees de uitkomsten van eerdere onderzoeken bevestigt. ,,Uit wetenschappelijk onderzoek is dit eerder naar voren gekomen. De conclusie van de Wereldgezondheidsorganisatie maakt deze bewijzen alleen maar sterker. Het past ook in de lijn die wij al hebben ingezet.'' 

Het Voedingscentrum adviseert consumenten al niet te veel bewerkt vlees te eten omdat dit te veel zout bevat. ,,Voor rood vlees adviseren we maximaal 500 gram per week.''