Volledig scherm
PREMIUM
© Infografieken Nederland

Wintertijd beter voor onze gezondheid

De discussie over zomer- en wintertijd woedt volop. Voorlopig zetten we vannacht de klok gewoon weer een uurtje achteruit. Chronobioloog Bert van der Horst legt uit waarom de wintertijd beter is voor onze gezondheid.

Quote

Als je langdurig uit fase leeft met je klok, loop je een hoger risico op aandoenin­gen

Het klinkt verleidelijk. Als de klok een uur teruggaat, kunnen we een uurtje langer blijven liggen. Over een half jaar zetten we hem ‘gewoon’ weer een uurtje vooruit. Dan kunnen we weer langer van de zon genieten. Maar het gestuntel met zomer- en wintertijd doet, zonder dat we het beseffen, ons lichaam geweld aan.

We moeten ons niet blindstaren op die twee momenten in het jaar, zegt Bert van der Horst, hoogleraar chronobiologie in het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Het verzetten van de klok is niet het probleem. Dat is net als een jetlag, daar ben je na enkele dagen overheen. Het probleem van zomer- en wintertijd zit vooral in de periodes ertussenin. We verschuiven langdurig onze biologische klok ten opzichte van de kalenderklok.’’

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?