Volledig scherm
Hans Groeneweg: 'Ik ben eerlijk over de dood.' © Karel Zwaneveld

Zieke Hans kondigt dood aan via Twitter

Hij kan niet meer. Zijn lichaam is op. Hans Groeneweg (55) maakt deze week een einde aan zijn leven. Via @oogwerkdotnl maakte hij iedereen deelgenoot van zijn besluit. Groeneweg neemt afscheid van vrienden en familie via Twitter, zijn volgers zijn getuige van zijn laatste levensdagen.

'Laatste weekend hier met Bella. Wat hou ik van die meid. Wij zullen elkaar missen. Big time!'

Aangekondigde dood
'En de koek was ineens op. 't Lichaam stopte er mee. Leven bleek onmogelijk geworden met zo'n versleten lichaam. Tijd om er uit te stappen.' Dit bericht plaatste Groeneweg donderdag op Twitter. Daarmee is de zelfgekozen dood van de ernstig zieke longpatiënt uit Leeuwarden letterlijk een aangekondigde dood.

Via zijn twitteraccount is pijnlijk duidelijk te lezen hoe het hem vergaat. Hoe hij verlangt naar rust. Afscheid neemt van geliefden en bekenden, hen raad geeft of gewoon een gelukkig leven wenst, meldt het AD vandaag.

Weblog
Door Twitter gaat de dood van Groeneweg niet ongemerkt voorbij. Ergens voelt het ongemakkelijk om als vreemde de laatste loodjes online mee te maken. Voor Hans ligt dat anders.

'Ik ben begonnen met een weblog. Eerst om alles van me af te schrijven. Er kwamen echter veel mensen op af. Ik kon informatie over de ziekte delen. Mensen vinden dat prettig.'

Opluchting
Op zijn laatste bewuste levensdag ligt Groeneweg zichtbaar kalm in zijn bed. Op de achtergrond het monotone geluid van een medische installatie. Hij is in gezelschap van zijn vrouw Anna (48), die hij ook Bella noemt. Groeneweg leeft al jaren met een verstikkende benauwdheid als gevolg van een ernstige longaandoening. De dood komt als een opluchting.

Groeneweg vertelt op Twitter hoe het in zijn werk zal gaan. 'Maandag wordt de palliatieve sedatie gestart en dan hoop ik een paar dagen later te overlijden. Het is over. Lichaam houdt op.'

Loslaten
Hij slijt zijn laatste uren met vrouw Anna. Terwijl Groeneweg praat, kijkt zijn vrouw Anna toe. Haar gezicht begint letterlijk te stralen als het gesprek over hun huwelijksdag gaat. 'Ik zal hem missen, maar ik zie dat hij op is. Liefde is ook loslaten. Wat ik straks tegen hem zal zeggen? 'Goede reis, Hans'.'