Volledig scherm
Rico-Jay uit Haaksbergen. © RV

Zieke Rico-Jay (8) en moeder overdonderd na gift Jan de Hoop

Rico-Jay uit Haaksbergen en zijn moeder Reinette de Boer kunnen hun geluk niet op. Door de gulle gift van tv-presentator Jan de Hoop is bijna het geld binnen waardoor de ernstig zieke jongen naar de Verenigde Staten kan voor een bevrijdende operatie.

Rico-Jay lijdt aan een ernstige darmaandoening. Een ingreep in het ziekenhuis in Boston is mogelijk, maar wordt niet door de Nederlandse zorgverzekeraar vergoed. Reinette begon een crowdfundingsactie en daarin is nu een grote stap gezet doordat de 16 duizend euro die Jan de Hoop won in het RTL spelprogramma 'Weet ik veel' naar Rico-Jay gaat. ,,Het was zaterdagavond één ontploffing van lieve en warme berichten”, zegt Reinette.

Raadsel

Volledig scherm
Jan de Hoop tijdens de spelshow. © Screenshot Weet Ik Veel

Reinette weet nog altijd niet hoe het programma ‘Weet ik veel’ van Linda de Mol op het spoor van Rico-Jay is gekomen. Een maand of drie geleden kregen ze een telefoontje uit Hilversum van een redacteur die niet mocht zeggen voor welk programma hij belde, maar die ervan verzekerd wilde zijn dat zij op een bepaald moment met z’n allen thuis zouden zijn. En hij wilde zeker weten dat zij ook bij groot nieuws haar kaken op elkaar weet te houden.

Tweeënhalve maand geleden viel presentator De Hoop bij hen binnen met een complete cameraploeg. Ondanks dat ze wisten dat er iets bijzonders ging gebeuren, waren ze toch nog totaal overdonderd. Helemaal toen De Hoop vertelde dat er 16.000 euro voor Rico-Jay is. Het was een feestje, binnenshuis. Iedereen hield zich stil, maar wilde het wel van de daken schreeuwen.

Bijna genoeg

Nu hebben ze iets meer dan 60.000 euro binnen. Nog ongeveer 10.000 verwijderd van wat nodig is. ,,Maar ik hoop dat we in de zomervakantie naar Boston kunnen gaan”, zegt De Boer. Daar kan dan de stoma worden weggehaald en langzaam het gebruik van de darmen op gang worden gebracht.

Hopelijk heeft dat tot gevolg dat de nare bijwerkingen van de stoma verdwijnen en dat Rico-Jay weer een gewone spijsvertering krijgt. ,,Natuurlijk, dit is wat we hoopten”, zegt Reinette. ,,Maar dat het zo snel zou gaan… Rico is ook superblij. Hij kan het eigenlijk niet meer afwachten. Hij is realistisch. We hebben er vertrouwen in.”