Volledig scherm
© anp

Ziekenhuis blind voor geweld tegen kind

Het feit dat veel gevallen van kindermishandeling niet worden gesignaleerd, blijkt uit de gegevens van de AD Ziekenhuis Top 100, die komende zaterdag verschijnt.

Uit de data komt naar voren dat ziekenhuizen gemiddeld bij 1 op de 120 jonge patiënten een vermoeden van mishandeling hebben. Dat wordt gemeld bij een speciaal team. Een kwart van de ziekenhuizen haalt echter nog niet de helft van dit aantal. Enkele ziekenhuizen melden amper gevallen.

De conclusies worden bevestigd door Jeugdzorg Nederland. 'Duizenden kinderen lopen de kans mis om gered te worden van verder onheil,' zegt vice-voorzitter Jan Dirk Sprokkendreef. 'We weten dat jaarlijks meer dan honderdduizend kinderen slachtoffer zijn van mishandeling. Via ziekenhuizen en huisartsen zijn nog vele gevallen op te sporen.'

Jeugdzorg constateert een angst bij artsen om meldingen te doen. Sprokkendreef: 'Men is bang dat de medische behandeling van het kind wordt geschaad. Dat is een groot misverstand. De arts doet gewoon de behandeling en een tussenpersoon doet de melding.'

De inspectie wil dat ziekenhuizen hun taak serieuzer oppakken. 'Ziekenhuizen die weinig melding maken van een verdenking van kindermishandeling, worden daar door de inspectie op aangesproken,' zegt een woordvoerder.

In totaal deden de ziekenhuizen vorig jaar 10.097 meldingen van vermoedens van mishandelingen, op een totaal van 1,3 miljoen kinderen die een ziekenhuis bezochten. Ziekenhuizen moeten een protocol volgen om het aantal meldingen van mogelijke kindermishandeling te vergroten.