Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Nicolai Peter

'Ziekenhuizen betalen miljoenen te veel voor kunstknie en -heup'

Nederlandse ziekenhuizen betalen miljoenen te veel voor orthopedische implantaten zoals knieën en heupen. Dat komt doordat medisch specialisten onvoldoende bereid zijn om van merk te wisselen, meldt inkoopcoöperatie IntraKoop op basis van eigen onderzoek.

Het is mogelijk om 14 miljoen euro te besparen als producten beter vergeleken worden, stelt de organisatie. ,,De besparing zou zelfs verdubbeld kunnen worden als ziekenhuizen ook op grotere schaal samen inkopen'', stelt IntraKoop. Medisch specialisten krijgen volgens de organisatie nu onvoldoende inzicht in kosten, kwaliteit en mogelijkheden van alternatieve keuzes.

Vier leveranciers

De markt van orthopedische implantaten wordt wereldwijd gedomineerd door vier leveranciers. Het gezamenlijk marktaandeel is 85 procent. Doordat zij de macht in handen hebben zijn de winstmarges op knie- en heupimplantaten bijna verdubbeld tot ruim 21 procent sinds 2005. In vergelijking met Duitsland betalen Nederlandse ziekenhuizen soms ruim de helft meer.

Naar verwachting groeit de vraag naar medische hulpmiddelen de komende jaren als gevolg van de vergrijzing. Daardoor nemen ook de kosten toe.