Volledig scherm
© anp

Ziekenhuizen leeg door succes van dagbehandeling

Alle ziekenhuizen in Nederland kampen de komende jaren met leegstand. Dit leidt tot grote financiële problemen en mogelijk zelfs tot faillissementen, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Arcadis.

Quote

Als ziekenhui­zen niet op tijd ingrijpen, zullen sommige de deuren moeten sluiten

Arcadis-onderzoeker Patrick Barské

De leegstand heeft volgens Arcadis te maken met de kortere duur dat patiënten in het ziekenhuis liggen: steeds vaker een dag in plaats van meerdere dagen. Daarnaast vinden steeds meer behandelingen in de huisartsenpraktijk plaats. Dit betekent meer lege bedden en ruimtes in het ziekenhuis.

Krimp
Binnen 25 jaar zullen alle ziekenhuizen in Nederland kampen met flinke leegstand, oplopend tot 40 procent, rekende Arcadis uit op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nu al moeten ziekenhuizen inkrimpen om niet in financiële problemen te raken, meent het adviesbureau. Het pleit voor de verkoop van de lege ruimtes of verhuur aan bijvoorbeeld huisartsen of farmaceuten.

Bezuiniging
De trend die Arcadis schetst is opvallend. Nederland vergrijst en het aantal chronisch zieken stijgt, maar ondanks deze stijgende zorgvraag wordt het juist stiller in de ziekenhuizen. Dit kan ertoe leiden dat er bijvoorbeeld op personeel wordt bezuinigd. ,,Als ziekenhuizen niet op tijd ingrijpen, zullen sommige de deuren moeten sluiten. Patiënten zullen verder moeten reizen. Vooral algemene kleinere ziekenhuizen zoals het Spaarne in Hoofddorp zitten in de gevarenzone. Juist omdat er op een paar kilometer afstand een soortgelijk ziekenhuis staat," legt Arcadis-onderzoeker Patrick Barské uit.

Quote

Voorheen werd je sneller opgenomen. Het is logisch dat er nu ruimte overblijft

NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst

Specialisatie
Kleine ziekenhuizen met een duidelijke specialisatie zoals het Havenziekenhuis in Rotterdam (tropenpoli) of het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk (brandwonden) hebben voorlopig nog niks te vrezen. Maar, benadrukt Arcadis, ook hier zal binnen 25 jaar leegstand zijn. ,,Geen ziekenhuis wordt gespaard."

Ook accountantsbureau BDO berekende dat één op de vijf ziekenhuizen in financiële problemen komt, met name kleine ziekenhuizen. Ziekenhuizen dreigen geld mis te lopen, doordat zorgverzekeraars niet meer alle zorg bij alle ziekenhuizen vergoeden.

Dagbehandeling
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen herkent het probleem. ,,Het aantal patiënten dat een dagbehandeling ondergaat is toegenomen naar ruim 50 procent. Voorheen werd je sneller opgenomen. Het is logisch dat er nu ruimte overblijft," reageert NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst.

De NVZ denkt dat de leegstand niet leidt tot faillissementen. ,,Mensen willen toch graag zorg om de hoek, maar deze zorg zal wel steeds specialistischer worden." Er zijn al ziekenhuizen die voortvarend te werk gaan. Zo is de recente nieuwbouw van het Laurentius in Roermond 10.000 vierkante meter kleiner uitgevallen. Ook het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) in Heerhugowaard, dat in 2018 klaar moet zijn, heeft tussentijds het ontwerp verkleind.

Maar het Meander Medisch Centrum in Amersfoort daarentegen is volgens Arcadis nu al te ruim bemeten, terwijl ze nog geen 2 jaar geleden haar nieuwbouw opende. Dit ziekenhuis ontvangt ten opzichte van het totaal aantal vierkante meters te weinig patiënten en zit hiermee volgens Arcadis in de 'gevarenzone'. Een zegsman van het Meander reageert verbaasd. ,,Onze bedden zijn continu voor 97 procent gevuld. Van leegstand is geen sprake."