Volledig scherm
FOTO THINKSTOCK

Zittend beroep verdubbelt risico op kanker

Tien jaar een zittend beroep uitvoeren verdubbelt bijna het risico op bepaalde types van darmkanker, ontdekten onderzoekers. Dat risico blijft hoog zelfs wanneer je naast je job veel sport.

Australische onderzoekers bestudeerden 918 patiënten met darmkanker, ze vergeleken hun werkpatroon met dat van 1021 vrijwilligers.

Compensatie
Elke deelnemer vulde een vragenlijst over zijn werk, levensstijl en lichamelijke activiteit. Daaruit blijkt dat werknemers die meer dan 10 jaar een zittende baan uitvoeren 94 procent meer kans lopen op een tumor in het stuk tussen de darm en het rectum, ze lopen ook 44 procent meer kans op rectumkanker dan mensen met een actieve baan. Ook zeggen de onderzoekers dat geen enkele vorm of hoeveelheid van lichamelijke activiteit na je werk de effecten van een zittend beroep kan compenseren.

Prostaatkanker
De resultaten van dit onderzoek belichten de gevaren van moderne werkpatronen, waarbij heel wat werknemers urenlang aan hun bureau gebonden zitten.

Een recent Amerikaans onderzoek suggereert dat volwassenen 55 procent van hun werkdag al zittend doorbrengen. Dit bevestigt ook eerder onderzoek waaruit bleek dat mannen die het grootste deel van de dag neerzitten 30 procent meer kans hebben op prostaatkanker dan degenen met een actieve job.

Darmkanker zou veroorzaakt kunnen worden door een vetrijk eetpatroon en door een hoge opname van rood vlees, maar ook door een gebrek aan beweging.

Oorzaken
Een baan die weinig lichamelijke activiteit vraagt zou de bloedsuikerspiegel verhogen en de productie van insuline schaden, beide factoren werden al in verband gebracht met de ontwikkeling van darmkanker. Dit zou ook kunnen leiden tot een ontsteking diep in het lichaam, een andere risicofactor van tumoren.

  1. Coronavirus grijpt om zich heen: óók Singapore meldt besmetting, twee miljoenensteden op lockdown
    update

    Coronavi­rus grijpt om zich heen: óók Singapore meldt besmetting, twee miljoenen­ste­den op lockdown

    Voor het eerst is in Singapore iemand besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt The Straits Times donderdag op basis van de Singaporese autoriteiten. Volgens de krant zou het gaan om een 66-jarige Chinese man uit Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Hij reisde met negen anderen, die nog worden onderzocht. Eerder werden al besmettingen gemeld in China, Thailand, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.