Zo kook en bak je vanavond zonder ei
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert voorlopig terughoudend te zijn met het eten van eieren, nagenoeg alle supermarkten hebben ‘uit voorzorg’ de eieren uit de schappen gehaald en producten waar mogelijk besmette eieren in zijn verwerkt, worden onderzocht. Door alle commotie zou je bijna geen ei meer durven eten. Gelukkig hoeft dat ook niet. Zo kook en bak je zonder ei.
Delen per e-mail
1. Pannenkoeken
250 gram bloem, een mespuntje zout, een halve liter melk, boter om in te bakken en... O nee, geen eieren. Kookexpert Janny van der Heijden (62) , AD-columniste en bekend van Heel Holland Bakt, vindt het verdraaid lastig om een échte pannenkoek te bakken zonder ei. ,,Je ziet wel veel pannenkoekmixen met eipoeder. Je kunt ook een mix maken van bakpoeder, water en olie. Of een half gepureerde banaan toevoegen. Maar vergis je niet, het smaakt wel anders.”
Debby van Velzen (33) van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme proeft helemaal geen verschil. ,,Ik gebruik zelf altijd een pakje mixpoeder van de Albert Heijn en water. Er zit altijd wel wat op de pannenkoek, waardoor het toch een traditionele pannenkoek is.”
Extra veel poedersuiker en stroop dan maar!
3. Mayonaise
Mayonaise zonder ei? Het bestaat en is gewoon bij de supermarkt te koop. Dat scheelt weer in de afwas. Er zijn meerdere merken, waaronder de Remia Mayolijn 100 procent plantaardig. Je proeft wel het verschil met echte mayonaise.
,,Zonder ei is het geen mayonaise meer”, vindt Janny van der Heijden. ,,Ei zorgt voor de chemische bindingen tussen het zuur, mosterd en olie. Zonder ei krijg je iets anders. Ik zou mayonaise nu niet zelf maken omdat het gemaakt moet worden met rauwe eieren. Ik zou eieren liever goed verhitten nu er veel commotie over is.”
5. Quiche
De meeste quiches bevatten ei, maar er zijn ook varianten die zonder om te smullen zijn. Vervang ei bijvoorbeeld door no-egg eiervervanger, een trucje van veganisten. Gecombineerd met een bodem van bladerdeeg, broccoli, kip of je eigen favoriete ingrediënten zet je alsnog in een handomdraai een groentetaart op tafel.
6. Chocoladetaart
Een toetje hoef je niet over te slaan. Wist je dat je chocoladetaart kunt maken zonder eieren, boter en melk? Dat scheelt meteen een hoop calorieën.
Meng 240 ml lauw water, 50 gram cacaopoeder, 180 gram bloem, 160 gram witte kristalsuiker, 1 lepel bakpoeder, snufje zout, 120 ml zonnebloemolie, 1 lepel vanille-extract en 2 lepels azijn tot je een mooi geheel krijgt. Bak de taart 30 tot 40 minuten in een oven van 190 graden. Even afkoelen voor je de taart afmaakt met een laag glazuur (dat bestaat uit 50 gram chocolade, 65 gram bloemsuiker en 2 eetlepels lauw water).
,,Het is eigenlijk heel makkelijk om zonder eieren te koken en bakken. Er zijn zat andere manieren om je gerecht te laten rijzen. Zo ontdekten slimme veganisten dat een blikje kikkererwten met vocht veel eiwitten bevat. Daar kun je bijvoorbeeld kleine luchtige macarons mee maken”, verklapt Van Velzen. ,,Het is een gewoonte om voor taart of pannenkoeken ei te gebruiken. Je wordt vanzelf steeds creatiever als het om het bedenken van alternatieven gaat.”
Poll
Eet jij nog ei?
-
Ja, het zal wel loslopen (40%)
-
Ja, maar ik check wel even de code (38%)
-
Nee, straks word ik ziek (17%)
-
Nee, ik eet nooit ei (5%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
San Marino is het wachten zat en vaccineert met Russisch Spoetnik-vaccin
Het ministaatje San Marino is het wachten op de EU en buurland Italië zat en heeft besloten het Russische vaccin Spoetnik V in te kopen. -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
Frank in quarantaine
Het ouderschap is ook maar een verwarrende toestand
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 356. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
PREMIUMvideo
Rennen als een kangoeroe met kangoo jumps: ‘Stilstaan is het moeilijkst’
Jumpen als een kangoeroe, rennen als de ‘Blade runner’, dansen als… Ja, als wat eigenlijk. Stilstaan kun je er niet mee, maar is er veel mogelijk met deze gekke springschoenen. AD-verslaggeefster Charlotte de Heij test de kangoo jumps, die sinds kort worden verhuurd door Aerial Yoga Gouda.
-
PREMIUM
Gwyneth Paltrow raadt dieet aan om te herstellen na corona. Maar hoe gezond is dat?
Gwyneth Paltrow krijgt de wind van voren van artsen vanwege het dieet dat ze adviseert voor mensen die herstellen van corona. De Britse nationale gezondheidsdienst waarschuwt zelfs voor de tips van Paltrow. -
PREMIUMFrank in quarantaine
Dagboek van een gezin in coronatijd: ‘Uit elke dag valt iets goeds te halen’
Toen een jaar geleden de coronapandemie uitbrak, wist Frank Poorthuis, journalist bij deze site, één ding zeker: met zijn ‘oude longen’ behoorde hij tot de risicogroep. Het dagboek over zijn gezinsleven in quarantaine dat hij bijhield voor deze site, is nu gebundeld. ,,Ik ben al veertig jaar journalist, maar deze interactie met het publiek is bijzonder.’’ -
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld?