Volledig scherm
PREMIUM
© anp

Zo krijg je nooit suikerziekte type 2

zelftestEen miljoen suikerpatiënten, en nog eens één op de drie 40-plussers met beginnende diabetes type 2, kan zijn ziekte omkeren. Door opgehoopt vet in acht weken kwijt te raken. Dat claimt de Britse arts, schrijver en ‘genezen diabeet' Michael Mosley (60).

Volledig scherm
De Britse arts, schrijver en oud-suikerpatiënt heeft zichzelf met een dieet uit de gevarenzone van diabetes type 2 gegeten. © michael mosley

Groei je dicht? Heb je vaak snelle trek? Zit je veel? Dan koers je regelrecht aan op een verhoogde bloedsuikerspiegel, ofwel een te grote hoeveelheid glucose in het bloed. Dat kan een verraderlijke voorloper zijn van diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van suikerziekte. Met alle risico’s van dien. Bijvoorbeeld hart- en nierfalen, beroertes, blindheid en dementie.

De Brit Michael Mosley beschrijft in zijn nieuwe boek Het 8-weekse bloedsuikerdieet hoe we de aandoening door snel af te vallen voorkomen of terugdraaien. Zijn claim lijkt haaks te staan op de opvatting van het Diabetes Fonds dat diabetes type 2 ongeneesbaar is.