Zorg voor zwaargewonden moet beter: ‘Vaker heli inzetten en direct naar het juiste ziekenhuis’
Zwaargewonde patiënten komen nog te vaak niet terecht in het ziekenhuis waar ze het best behandeld kunnen worden. Dat zegt Loek Leenen in zijn afscheidsrede die hij deze week hield na meer dan dertig werkzame jaren als traumachirurg. Hij pleit voor een concentratie van acute zorg in vijf in plaats van de bestaande elf traumacentra in Nederland.
Wie na een ernstig ongeval direct de meest optimale zorg krijgt, heeft de beste kans op overleven en op het best mogelijke herstel. Maar dan moet er wél meteen ingeschat worden welke zorg de patiënt nodig heeft, en in welk ziekenhuis die zorg geboden wordt.
Van de ernstig gewonde patiënten zou 90 procent, volgens de norm van Zorg Instituut Nederland, in een level-1 ziekenhuis (waar alle ernstig gewonde patiënten 24/7 worden opgevangen) behandeld moeten worden. Maar dat wordt in geen enkele regio in Nederland gehaald.
Loek Leenen zwaait deze week af als hoofd van de trauma-afdeling van het UMC Utrecht. Van de minister van Defensie ontving hij een Ereteken voor Verdienste in goud vanwege zijn grote bijdrage aan de hoge kwaliteit en snelle beschikbaarheid van traumazorg voor militairen.
Vaker vliegen naar vijf centra
In Nederland worden 70.000 tot 80.000 mensen per jaar acuut opgenomen wegens letsel, bijvoorbeeld na een ernstig verkeersongeluk. Zij moeten, zegt Leenen, na een ongeval direct naar één van de elf traumacentra gebracht worden. Dat gebeurt nu regelmatig niet, onder andere omdat er terughoudend wordt omgegaan met het vervoeren van patiënten per helikopter.
Daarnaast wordt een patiënt vaak naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, simpelweg omdat dit een gewoonte is, zegt Leenen. „De afstanden in Nederland zouden te kort zijn om te vliegen, of ik hoor dat er te weinig gedaan kan worden in een helikopter. Maar dat is in een ambulance die met 130 over de snelweg rijdt ook het geval.”
De chirurg pleit voor een concentratie van vijf bovenregionale traumacentra; in Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Amsterdam. Deze centra zijn of worden volledig ingericht met bijvoorbeeld een kinder-intensive care, afdeling chirurgie, neurologie en cardiologie die 24/7 klaarstaan. „In veel andere ziekenhuizen is dit niet overeind te houden. Zij zouden ook geen multitraumapatiënten meer moeten accepteren. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de professionals daar, maar met de juiste infrastructuur van het ziekenhuis.”
De andere van de elf nu bestaande centra krijgen dan de taak zich te ontwikkelen tot expertisecentra voor complexe traumaproblematiek, stelt Leenen. „Geen enkele patiënt is hetzelfde en dat betekent dat grote ervaring met traumazorg vereist is. Hoe vaker een traumateam dit doet, hoe meer kwaliteit er ontstaat.”
‘Nood om medische militaire zorg’
Binnen de vijf centra kunnen militaire chirurgen ervaring opdoen. „De noodzaak om een goede militaire medische organisatie op te tuigen is belangrijker dan ooit, nu militaire conflicten weer opleven. Daarvoor zijn aanpassingen van de opleiding als militair chirurg hard nodig. Het zou goed zijn hun capaciteiten in te zetten in de dagdagelijkse zorg, zoals dat gebeurt in de VS en in Duitsland. Als wij teams naar conflictgebieden sturen, moeten zij veelvuldig te maken hebben gehad met traumapatiënten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUMOnder politici
Het roer moet om bij jeugdzorg, vindt iedereen, maar een ingreep blijft toch uit
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: als Rijk en gemeenten elkaar niet meer vertrouwen. -
PREMIUMvideo
Veel zwaargewonden in verkeerde ziekenhuis afgeleverd
Een op de drie mensen die bij een ongeluk zwaargewond raakt, komt niet in het juiste ziekenhuis terecht. De situatie van vrouwen op hoge leeftijd wordt het vaakst verkeerd ingeschat. ,,Die houding kost levens.’’ -
PREMIUMMet poll238
Gaat gebakje op de werkvloer in de ban? ‘Net zo schadelijk als meeroken’
Sympathiek om taart te trakteren op kantoor als je jarig bent? Niet dus! Dat is net zo schadelijk als collega’s passief mee laten roken. Want je zet mensen aan tot het eten van schadelijke zoetigheid. Dat stelt professor Susan Jebb, voorzitter van de Britse evenknie van het Voedingscentrum. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.
-
Volg ons ook op social media!
Wil je op de hoogte blijven van al weetjes en inzichten over gezondheid? Volg ons dan op Facebook en Twitter! -
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Onderzoek: relatie tussen alcohol en kanker bij niet veel mensen bekend
Veel Nederlanders weten niet dat alcohol een belangrijke oorzaak van kanker is, concludeert het Trimbos-instituut in nieuw onderzoek. Slechts 37 procent van de 6000 mensen die het instituut liet ondervragen over hun kennis van alcoholschade legt die relatie. Nog geen derde van de ondervraagden weet dat het drinken van een glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot.