Volledig scherm
Bij een infectie met de Borrelia-bacterie kan op de plaats van de tekenbeet dagen tot weken erna een rode plek ontstaan, die geleidelijk groter wordt en vaak centraal verbleekt, zodat een ring ontstaat. © Kos

Zorgen om toename zelfdoding lymepatiënten

Zeker vijf mensen die de ziekte van Lyme hadden, hebben het afgelopen half jaar zelfmoord gepleegd vanwege de 'ondraaglijke ziekte en het onhoudbare lijden'. Dat bevestigt de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

Volledig scherm
Een teek met tekentang. © ANP

'Artsen herkennen de verschijnselen vaak niet goed, testen zijn onbetrouwbaar en in ons land is meestal geen zicht op goede behandeling', vat een woordvoerder van de NVLP de situatie samen. 'Veel patiënten gaan nu op eigen kosten voor behandeling naar het buitenland, maar niet iedereen kan dat betalen.'

De ziekte van Lyme kan worden veroorzaakt door een beet van een teek die de Borrelia-bacterie bij zich draagt. Het is een acute infectieziekte die een lange nasleep kan hebben. De ziekte kan leiden tot o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten.

In de week van 21 april wordt in de Tweede Kamer vergaderd over het burgerinitiatief van de NVLP met daarin een pleidooi voor betere diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme.

Volgens NVLP-bestuurslid Miranka Mud gaat het om zelfdodingen die het directe gevolg zijn van 'vaak jaren geleden gemiste diagnoses en daardoor te laat gestarte behandelingen'. Een van de overleden lymepatiënten schreef voor haar dood een brief aan de Tweede Kamer, waarin zij vroeg voor aandacht voor het probleem.

  1. Vertrekkend oncoloog in tranen: ‘Van Weel-Bethesda Ziekenhuis was toch een beetje mijn kindje’
    PREMIUM

    Vertrek­kend oncoloog in tranen: ‘Van Weel-Bethesda Ziekenhuis was toch een beetje mijn kindje’

    Oncoloog en bestuurder Paul van der Velden was 35 jaar lang hét gezicht van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Onder zijn leiding groeide het streekziekenhuis uit tot een van de beste medische instellingen van deze regio en nam het aantal medisch specialisten toe van 7 naar 112. Vorige week nam de 69-jarige bestuurder afscheid van zijn ziekenhuis. Als hij daar aan terugdenkt, wordt hij emotioneel. ,,Het was toch een beetje mijn kindje’’, zegt hij terwijl de tranen in zijn ogen schieten.