Zorgpersoneel: verwaarlozing ouderen structureel probleem
Meer dan de helft van het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen moet cliënten regelmatig langer dan een uur zonder toezicht laten. Wat na de inmiddels beroemde klacht van Ben Oude Nijhuis nog werd afgedaan als incident, is voor het merendeel van het zorgpersoneel herkenbaar en een structureel probleem.
Delen per e-mail
Ben Oude Nijhuis, die vorige week op 82-jarige leeftijd overleed, luidde vlak voor zijn dood de alarmbel over het Haagse verpleeghuis van zijn demente vrouw. In dezelfde instelling wordt ook de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn verzorgd.
Oude Nijhuis klaagde onder meer dat zijn vrouw soms zonder toezicht op de afdeling zat, uit tijdgebrek onzorgvuldig met medicijnen wordt omgesprongen, kleding niet vaak genoeg wordt gewassen en cliënten niet vaak genoeg worden verschoond. ,,De urine liep langs haar enkels," zei hij over zijn vrouw.
Een uur alleen laten
Het verpleeghuis ontkende het probleem en sprak van incidenten. Maar uit een enquête die het AD samen met vakbond Abvakabo FNV heeft gehouden onder ruim 3800 zorgmedewerkers van meer dan 600 instellingen, blijkt dat de problemen die Oude Nijhuis aankaartte regelmatig en in heel het land voorkomen.
Ruim 90 procent van de ouderenzorgmedewerkers laat weten te weinig tijd en mensen te hebben om goede hulp te kunnen bieden aan de bejaarde bewoners. Daardoor moet 54 procent van het zorgpersoneel cliënten langer dan een uur alleen laten. Eén op de vijf zegt dat dit dagelijks voorkomt. Eenzelfde aantal ervaart het wekelijks. Ruim 14 procent maakt dit elke maand mee.
Vergissingen en valpartijen
Ruim 68 procent van de zorgmedewerkers meldt dat door onderbezetting en te hoge werkdruk vergissingen worden gemaakt met medicatie. Meer dan 70 procent geeft aan dat gebrek aan personeel leidt tot valpartijen of conflicten tussen patiënten. In een kwart van de gevallen gebeurt dit op wekelijkse basis.
Ruim 28 procent zegt dat cliënten soms lijden aan ondervoeding of uitdroging. Eenderde van het zorgpersoneel constateert dat cliënten te lang vuile kleding moeten dragen.
Schrijnend
De toestand in de bejaardenoorden is niet alleen schrijnend voor bewoners, maar ook voor het personeel, meent Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV. ,,Zorgmedewerkers kiezen dit beroep niet vanwege de topsalarissen. Zij doen dit werk omdat ze goede zorg willen verlenen. Als dat niet lukt omdat ze tijd en handen tekort komen, is dat ongelooflijk frustrerend."
Volgens Marijnissen maken zorgmedewerkers noodgedwongen elke dag keuzes die ze niet willen maken. ,,Om iemand in bed te tillen, zijn twee mensen nodig. Maar dan zijn de mensen in de huiskamer alleen, om maar een voorbeeld te noemen. Zorgmedewerkers proberen alle ballen in de lucht te houden om in hun dienstverlening niet door de bodem van de menswaardigheid te zakken. Deze enquête onderstreept dat er meer personeel nodig is."
Nieuw plan
Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn zegt volgende maand met nieuwe maatregelen te komen om de ouderenzorg aan te pakken. ,,Het verbeteren van de verpleeghuizen is een van mijn belangrijkste speerpunten. Ik heb de Tweede Kamer onlangs voorgesteld direct scherper toezicht in te stellen waar de zorg ondermaats is. Maar ik pak het probleem grondiger aan, want dit probleem is hardnekkig. Beter bestuur is er niet met een knip van de vingers, nieuwe gebouwen staan er niet morgen, personeel hoger opleiden kost jaren. Daarom presenteer ik nog voor de kerst een plan voor de lange termijn. Onze kwetsbare ouderen moeten kunnen rekenen op liefdevolle zorg in een veilige omgeving."
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Werken als ‘lab-slaaf’ in drugsindustrie: pillen draaien tot de dood erop volgt
Op winst beluste pillenboeren, onervaren lab-slaven en cowboys die snel veel geld willen verdienen, maken het werk in een drugslab levensgevaarlijk. ,,Ze zijn nog te beroerd om een koolmonoxidemelder op te hangen.’’ -
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips. -
PREMIUM
Parnassia en VGZ op matje geroepen over conflict waar patiënt dupe van is
De Nederlandse zorgautoriteit NZa roept de ruziënde ggz-instelling Parnassia en verzekeraar VGZ op het matje. De reden: de patiëntenstop waarmee het miljoenenconflict tussen de twee partijen nu honderden verzekerden raakt. ,,We accepteren dit niet en willen duidelijkheid voor patiënten en verzekerden. Dit conflict wordt nu uitgevochten over de rug van de patiënt.’’ -
PREMIUM
2,5 ton voor zieke Shymo (19), maar tóch geen behandeling in Amerika
Shymo Korver (19) uit Westzaan haalde bijna 2,5 ton op voor een kankerbehandeling in Amerika, maar de reis ging niet door. Nu wordt ze behandeld in Nederland. ,,In mijn droom stap ik uit mijn rolstoel en ren rondjes door de kamer.” -
PREMIUM
Column Saskia Noort Gratis spiraaltje na abortus? Bij mij gaan de Handmaid’s Tale-bellen rinkelen
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. Deze week windt ze zich op over de gratis spiraal die sommige vrouwen kunnen krijgen na abortus. Moet zoiets niet gratis beschikbaar zijn voor iedereen? Natuurlijk komt er dan een hoop gejank over losbandigheid maar uiteindelijk zal het leiden tot minder abortussen en vrijere vrouwen, pleit ze.
-
‘Minder strenge regels voor bloeddonatie door monogame homo’
Mannen die seks hebben met mannen moeten, net als hetero’s, gelijk bloed kunnen geven als ze een monogame seksuele relatie hebben. Dat wil GroenLinks laten onderzoeken, met steun van coalitiepartijen VVD en D66. Daarmee lonkt een Kamermeerderheid. -
Braziliaan sterft aan spinnenbeet omdat hij ‘te macho’ was om naar dokter te gaan
Twee Brazilianen zijn gestorven aan een spinnenbeet, nadat ze niet snel genoeg medische hulp hadden gezocht. Ana Paula Topan (39) ging na vier dagen naar het ziekenhuis omdat ze toen pas last kreeg. De 48-jarige Luciano Marchioro had wél klachten, maar was domweg te eigenwijs om aan de bel te trekken. Zijn familie waarschuwt nu: ,,Wees niet te macho, ga naar de dokter.” -
Koken & eten Zwanger? Zo eet je niet twee keer zo veel maar dubbel zo goed
Wel of geen vis? En hoe zit het met rauwe groenten? Vrouwen die zwanger zijn, kunnen gemakkelijk de weg kwijtraken in de voedingsjungle. Ze eten vaak niet gezond genoeg. Wat moeten ze dan wel eten?