Volledig scherm
© anp

Zorgpremie verhoogd met tientje per maand

De premie voor een basisverzekering gaat volgend jaar omhoog met een tientje per maand. Dat melden bronnen rond de begrotingsonderhandelingen tegen het AD. Daarnaast stijgt het verplichte eigen risico met enkele tientallen euro's per jaar.

Volledig scherm
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid. © anp

De coalitiepartijen, het kabinet en de drie gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP gaan tijdens de onderhandelingen uit van een jaarlijkse premie van 1215 euro per volwassene in 2015, een stijging van 114 euro in vergelijking met vorig jaar.

Dit bedrag is een richtlijn voor zorgverzekeraars, die in het najaar uiteindelijk zelf hun tarieven bepalen. De schatting voor de zorgpremie had eigenlijk pas op Prinsjesdag, 16 september, naar buiten moeten komen. Een woordvoerder van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil voor die datum niets bevestigen.

Extra kostenpost
De zorgpremie stijgt om twee redenen. Door de overheveling van taken - en de daarbij behorende rekeningen - worden volgend jaar bijvoorbeeld de kosten van wijkverpleging betaald uit de zorgverzekeringspot. Het gaat om een bedrag van ettelijke miljarden voor langdurige zorg. Die extra kostenpost wordt opgevangen door de premies voor iedereen te verhogen.

Daarnaast hebben werkgevers in het verleden te veel meebetaald aan de zorgverzekering en dat wordt nu wettelijk gecompenseerd, waardoor de werknemer meer moet betalen voor zorg.

De zorgkosten zelf mogen slechts beperkt stijgen door eerder ingrijpen van minister Schippers van Volksgezondheid.

Volgens een Haagse bron stijgt de premie daardoor in 2015 minder hard dan eerder werd gevreesd. In januari speculeerden de werkgevers en werknemers nog op een premiestijging van ongeveer 200 euro per jaar. Dat zorgde voor veel onrust op het Binnenhof. Het kabinet nam daarna al maatregelen om de oplopende zorgpremie aan banden te leggen.

Door de relatief 'beperkte' stijging - 114 euro op jaarbasis, 9,50 euro per maand - kan het kabinet ook snijden in de zorgtoeslagen zonder de lage inkomens erg hard te raken. D66, ChristenUnie en SGP maken zich al tijden hard voor betaalbare en goede zorg.

Verplicht eigen risico omhoog
Het CPB voorspelde in maart al dat het verplicht eigen risico, dat ook elk jaar met Prinsjesdag wordt bekendgemaakt, volgend jaar voor alle volwassenen omhoog gaat van 360 euro per jaar nu naar 405 euro.

Wie denkt weinig zorg nodig te hebben kan het eigen risico opschroeven en daardoor honderden euro's per jaar op de zorgpremie besparen.

Eerder deze week lekte al uit dat de belastingen volgend jaar omlaag gaan en de koopkracht voor iedereen stijgt. De hoofdrolspelers van het kabinet-Rutte II 'zien licht aan het eind van de tunnel', ook al houden ze slagen om de arm. 'We moeten ons niet rijk rekenen, maar we hopen dat mensen het ook in hun portemonnee gaan voelen', aldus PvdA-leider Diederik Samsom.