Volledig scherm
© ANP XTRA

Zorgverzekering groot raadsel voor meeste Nederlanders

Voor 82 procent van de Nederlanders is de basisverzekering nog steeds een raadsel. Deze mensen gaven minimaal één onjuist antwoord op de vraag of de huisarts, tandarts en fysiotherapeut onder de basisverzekering valt.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Verzekeringssite.nl onder ruim 500 Nederlanders. Om ervoor te zorgen dat mensen voldoende kennis hebben om de juiste zorgverzekering te kunnen kiezen, heeft Verzekeringssite.nl de zorgverzekeringsquiz ontwikkeld.

'Elk jaar verbazen wij ons over de resultaten van dit onderzoek. Nog steeds zijn Nederlanders onvoldoende op de hoogte van de basisverzekering. Hierdoor maken ze keuzes op basis van verkeerde informatie. Dit kan tot teleurstellingen leiden, omdat de zorgverzekering niet datgene vergoed waarvan ze dachten dat het vergoed zou worden. Of ze betalen te veel, omdat ze een aanvullende verzekering hebben genomen voor iets wat al in de basisverzekering is gedekt,' licht Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl toe.

Basisverzekering
De basisverzekering is sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel een aantal maal aangepast. De laatste twee jaar is er echter vrij weinig veranderd.

Eigen risico
Ook over het eigen risico bestaat verwarring. Zo denkt 43 procent van de Nederlanders ten onrechte dat het eigen risico geldt voor een bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut. Deze kosten worden echter niet vergoed door de basisverzekering, waardoor er geen eigen risico geldt. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld wel voor zorg in het ziekenhuis. Minister Schippers heeft onlangs laten weten  een  publiekscampagne te starten met extra aandacht aan het eigen risico.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.

  1. Britse toerist (32) vecht voor leven ‘door coronavirus’, meer dan 200 Chinezen met longontsteking
    Update

    Britse toerist (32) vecht voor leven ‘door coronavi­rus’, meer dan 200 Chinezen met longontste­king

    Een Britse toerist vecht voor zijn leven in een ziekenhuis in Thailand nadat hij tijdens een bezoek aan het populaire eiland Koh Phi Phi is getroffen door een levensbedreigende longinfectie. Artsen in het ziekenhuis houden er rekening mee dat de kerngezonde Ash Shorley (32) slachtoffer is geworden van het coronavirus. Daarmee is hij mogelijk het eerste westerse slachtoffer van het oprukkende virus.