Zoveel schade kan slaaptekort aanrichten
GEZONDHEIDDat te weinig slapen ongezond is voor lichaam is geest, weten we allemaal. Maar hoe groot de schade precies kan zijn op korte en lange termijn, wordt zichtbaar in een nieuwe infografiek die Huffington Post liet maken.
Er werd al heel wat onderzoek verricht naar de impact van een ongezond slaappatroon. Wie amper een weekje minder dan zes uur per nacht slaapt, kan de werking van ruim 700 genen schaden. Een confronterende infografiek laat zien wat slaaptekort kan aanrichten in je lichaam na één dag en op lange termijn.
Een nachtje slecht/weinig slapen
Je hoeft maar één dag je nachtrust aan je laars te lappen om al opgezadeld te zitten met een aantal onaangename bijwerkingen.
* Hongerig
Studies hebben aangetoond dat te weinig slaap je doet hunkeren naar grotere porties en vooral naar voeding met veel vetten en koolhydraten. Wie vermoeid gaat winkelen, grijpt dan ook onbewust veel vaker naar ongezonde dingen.
* Ongevallen
Zes uur of minder slapen 's nachts verdriedubbelt het risico op een verkeersongeval. Na amper één nachtje zwakt je oog-handcoördinatie namelijk al af. Of je nu achter het stuur zit of niet, slaaptekort maakt je lomp(er).
* Uiterlijk
Schoonheidsslaapjes zijn geen fabel. Wie onvoldoende slaapt, zal er voor anderen vrijwel meteen ongelukkiger en ongezonder uitzien. Op lange termijn veroudert de huid zelfs sneller.
* Ziektekiemen
Rust is één van de belangrijkste bouwstenen voor je immuunsysteem. Wanneer je minder dan 7 uur per nacht slaapt, loop je drie keer meer risico om verkouden te worden. Tijdens het slapen worden proteïnen (cytokines) losgelaten. Bepaalde van deze eiwitten zijn broodnodig om infecties, ontstekingen en stress te bestrijden. Wie onvoldoende slaapt, produceert bijgevolg te weinig van deze vechtertjes, waardoor ook de productie van antilichamen getroffen wordt.
* Emoties
Onderzoek aan de Harvard Medical School heeft aan de hand van hersenscans aangetoond dat slaaptekort het emotiecentrum in je brein tot 60 procent reactiever maakt, waardoor je emotionele gebeurtenissen minder goed kan relativeren en dus ook behoorlijk ongecontroleerd kan reageren.
* Concentratie
Logischerwijs treft slaaptekort ook je focus en geheugen. Zo krijgt niet alleen je concentratie rake klappen, je zal ook vergeetachtiger zijn, omdat slapen bepalend is voor het vormen van langdurige herinneringen.
Slaaptekort op lange termijn
Wie de impact op korte termijn al beangstigend vindt, zal nog grotere ogen trekken bij de gevolgen van langdurig slaaptekort.
* Sperma
Wie doodmoe is, heeft niet altijd een even pittige seksdrift, maar voor mannen is de impact van chronisch slaaptekort nog veel groter. Het treft namelijk de vruchtbaarheid. Onderzoek toont aan dat (jonge) mannen die vaak te weinig slapen tot 29 procent minder spermacellen produceren.
* Overgewicht
Slaaptekort maakt je niet alleen onmiddellijk hongeriger, wie langdurig slecht slaapt is opvallend gevoeliger voor zwaarlijvigheid. Zowel hormonale veranderingen, als wijzigingen in het eetpatroon (nachtelijke snacks bijvoorbeeld) dragen hiertoe bij.
* Diabetes
Hierbij aansluitend zou ook het risico op suikerziekte vergroten, vooral omdat onvoldoende nachtrust ook de gevoeligheid voor insuline kan treffen.
* Hartziekten
Chronisch slaaptekort wordt verder ook gekoppeld aan een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op een hartaanval. 'De trend van late nachten en vroege ochtenden is een tikkende tijdbom voor onze gezondheid. We moeten nu in actie schieten om het risico op levensbedreigende aandoeningen (hartfalen, beroerte, ...) te verkleinen', besluiten experten in de European Heart Journal.
Samengevat: langdurig slecht slapen verhoogt de kans op een snellere dood. Redenen genoeg om een evenwichtige nachtrust hoog op je lijstje met goede gewoonten te plaatsen.
De volledige infografiek kan je hier bekijken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUMbipolair
Aaron was 35 jaar en wilde dood: euforische periodes en inktzwarte tijden wisselen elkaar af
Het ene moment wil hij zijn Porsche met hoge snelheid tegen een boom parkeren, niet veel later vergokt hij vol vertrouwen op dikke winst tonnen aan euro’s op de aandelenbeurs. Aaron Smits (42) begint langzaam te begrijpen hoe hij in elkaar zit. Maar gek? Dat is hij niet. ,,Bipolair, dat wel.” -
PREMIUM
Paula en haar gezin hebben schurft: ‘Ik voel me bijna een melaatse’
Is schurft makkelijk te verhelpen met een zalfje of een pilletje? Het is niet zo eenvoudig als het klinkt, zegt de Utrechtse Paula (54). Zij, haar man en één van hun twee kinderen kampen sinds december met de mijt - en dat zet hun leven flink op hun kop: „We zitten op vuilniszakken en doen ieder onze eigen was. We zijn al zeker 1000 euro kwijt aan producten om er vanaf te komen.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Saskia kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMzes tips
Zo gun je jouw overprikkelde brein af en toe wat rust
Stress, drukte, te weinig rust, ons mobieltje: het zijn allemaal zaken waarmee we ons brein dagelijks uitputten. Dat kan leiden tot een depressie of burn-out. Hoe geef je je hersenen hun welverdiende rust? -
PREMIUM8
Wie ziek is moet juist méér bewegen, vindt deze fysiotherapeut: ‘Anders is het zo einde verhaal’
Wie in een ziekenhuis op een operatie wacht, zou eigenlijk topfit moeten zijn. Het klinkt bijna onzinnig, want het lijkt haaks op elkaar te staan. Maar vaker het bed uit en meer bewegen helpt enorm om een ziekenhuisopname beter te doorstaan, zegt Ronald Bello. Als fysiotherapeut bedacht hij de Walk the Mile. Nu laat hij patiënten rondjes lopen over de afdeling chirurgie. -
PREMIUMmet video6
Smartwatch moet duizenden levens gaan redden: herkent hartstilstanden en slaat alarm
Een smartwatch moet de levens van duizenden mensen gaan redden. Onderzoekers van Radboudumc en de TU Eindhoven ontwikkelen een horloge dat hartstilstanden herkent en automatisch alarm slaat. ,,Elke minuut die we eerder reanimeren, stijgt de overlevingskans.’’