Het gebruik van lachgas is niet zonder risico's
Volledig scherm
Het gebruik van lachgas is niet zonder risico's © David van der Heeden

'Zware gebruikers van lachgas riskeren een verlamming'

Lachgas heeft een onschuldige reputatie als partydrug. Er is weinig bekend over de risico's voor gebruikers. Maar extreem gebruik kan ernstige schade aan het ruggenmerg opleveren, zo waarschuwt revalidatie-arts Christof Smit vanavond bij actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

,,We zien een toename van mensen die neurologische schade, een dwarslaesie, hebben van lachgas. Zo hebben we het afgelopen half jaar drie mensen met een dwarslaesie gerevalideerd", aldus Smit.

De arts behandelde drie jonge mannen in revalidatiecentrum Reade, in Amsterdam. De drie zeiden dat ze heel veel lachgas hadden gebruikt. Als gevolg van hun gebruik ontstond een tekort aan vitamine B12 en kregen ze verlammingsverschijnselen. Hun ruggenmerg bleek aangetast.

Honderd per dag

Een van de patiënten gebruikte het gas als slaapmiddel, na een moeilijke periode in zijn leven. De jongeman gebruikte op enig moment wel honderd patronen per dag en kreeg last van tintelingen. ,,Net of je voet slaapt, 24 uur per dag, ook tijdens het slapen. Je wordt er wakker van.''

Hij begon zich zorgen te maken, toen de tintelingen aanhielden nadat hij gestopt was met het gebruik van lachgas. Onderzoek leek te wijzen op en vitamine B12-tekort, maar voorschreven pillen hielpen niet. ,,Ik had geen controle meer over mijn vingers'', zegt hij.

Pas na opname in een ziekenhuis durfde 'Karim', wat niet zijn echte naam is, toe te geven dat hij lachgas gebruikte. ,,Alle andere ziektes waren uitgesloten'', vertelt hij. ,,Je wordt echt wakker geschud: een bevestiging van een arts, een neuroloog." Karim zit nog altijd in een rolstoel. Hij kan weer staan en stappen zetten, maar rennen of achteruitlopen gaat niet. Ook heeft hij nog geen volledige controle over zijn vingers.

  1. Ziekenhuis geschokt: nepverpleger aangehouden na behandelen patiënten tijdens coronadrukte
    PREMIUM
    update

    Ziekenhuis geschokt: nepverple­ger aangehou­den na behandelen patiënten tijdens coronadruk­te

    Een 24-jarige man die werkzaam was in het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. De verdachte controleerde patiënten en mogelijk diende hij ze ook medicatie toe, zonder dat hij beschikte over kwalificaties om deze handelingen te mogen verrichten. ,,We zijn geschokt door het bedrog", reageert het JBZ.