Volledig scherm
Giulio Ciccone juicht. © AFP

Ciccone wint zware Mortirolo-rit, Roglic verliest meer dan minuut

Mollema stijgt plekGiulio Ciccone heeft de 16de etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaanse bergkoning van Trek-Segafredo bleef samen met de Tsjech Jan Hirt (Astana) op de top van de gevreesde Mortirolo over uit een omvangrijke kopgroep, en won uiteindelijk in de sprint. Primoz Roglic werd de grootste verliezer van de dag.

De Sloveense kopman van Jumbo-Visma verloor 1.23 minuut op onder anderen Vincenzo Nibali en rozetruidrager Richard Carapaz. Roglic zakte door het tijdverlies naar de derde positie in het klassement op 2.09 minuten van de Ecuadoriaan van Movistar. Nibali staat nu tweede op 1.47 minuut van Carapaz. 

Bauke Mollema kwam, samen met onder anderen Simon Yates in het groepje met Roglic binnen. De Nederlandse ploegmaat van dagwinnaar Ciccone stijgt hierdoor een plekje in het klassement, ten koste van Rafal Majka. Mollema staat nu vijfde op 5 minuten van Carapaz.

Bouwman in kopgroep

De rit die vooraf werd bestempeld als de koninginnenrit, verloor enkele dagen geleden al z’n kroon. De Passo di Gavia, met ruim 2600 meter de top van deze Giro, bleek ondergesneeuwd en werd uit het parcours gehaald. Zo moest de etappe van vandaag het uiteindelijk hebben van de Passo del Mortirolo, ook bepaald geen molshoop, met de top op 28 kilometer van de finish in Ponte di Legno.

Een kopgroep van 21 renners, met daarbij de Nederlander van Jumbo-Visma Koen Bouwman, begon met 5 minuten voorsprong op het peloton aan deze vreselijk steile Mortirolo. Na 12 kilometer klauteren en kruipen kwam Ciccone, met in zijn spoor Hirt, als eerste boven. Dit duo werd - ondanks wat geruzie over kopwerk in de laatste vlakke kilometers - niet meer achterhaald, waardoor betere sprinter Ciccone zijn tweede ritzege ooit in de Giro kon veiligstellen.

Nibali laat boel ontploffen

Daarachter liet Nibali de boel ontploffen. Zijn demarrage bleek Roglic te machtig, de Sloveen zag op de steile kilometers zijn achterstand op Carapaz, Mikel Landa en Miguel Ángel López steeds groter worden. Mollema leek aanvankelijk mee te kunnen met dit Spaanstalige drietal, maar moest toch laten lopen en zakte uiteindelijk terug in de groep met Roglic en Yates.

Carapaz, Landa en Ángel López wisten Nibali te achterhalen, en probeerden samen met enkele teruggewapperde Movistar- en Bahrain-Merida-knechten de voorsprong op het groepje met Roglic in de afdaling te vergroten. Maar de kopman van Jumbo-Visma wist de schade te ‘beperken‘ tot 1.23 minuut. Een Sloveense Giro-zege lijkt echter ver weg.