Volledig scherm
PREMIUM
Lieuwe Westra, hier vooraan bij Vacansoleil tijdens de ploegentijdrit van het WK van 2013. © Cor Vos

'Een uitslag rijden zonder cortisonen, dat bestond niet'

ReconstructieNet als bij veel andere wielerploegen kregen renners van Vacansoleil jarenlang cortisonen toegediend, op basis van medische attesten die niet deugden. In zijn gisteren verschenen biografie Het Beest vertelt oud-renner Lieuwe Westra daarover. Deze krant maakte een reconstructie van een donkere tijd. ,,Als er maar werd gepresteerd.’’

Thomas Sijtsma en Thijs Zonneveld

Ze staan recht tegenover elkaar op de parkeerplaats van het hotel. Aan de ene kant manager Daan Luijkx, aan de andere kant ploegarts Peter Janssen. Hun stemmen zijn luid, de ruzie is hevig. Iedereen kan horen waar het over gaat. Over de Italiaanse renner Matteo Carrara, die rondrijdt met een cortisonenattest waarvan Janssen niet wist én met een gevaarlijk laag cortisolgehalte. Janssen eist dat Luijkx ingrijpt en Carrara uit de Vuelta haalt. Luijkx vindt dat Janssen zijn boekje te buiten gaat.

  1. Mollema na sterke tijdrit: ‘Al hele week een goed gevoel’

    Mollema na sterke tijdrit: ‘Al hele week een goed gevoel’

    Bauke Mollema zag zondag in de tweede individuele tijdrit van de Giro d’Italia zijn goede vorm bevestigd. De kopman van Trek-Segafredo was in San Marino goed voor de derde tijd, een minuut achter ritwinnaar Primoz Roglic. ,,Ik had de hele week al een goed gevoel, ook vanwege die eerste tijdrit in Bologna. Het heeft alles te maken met een goede voorbereiding en goede vorm. Als ik in vorm ben kan ik ook goede tijdritten rijden’', aldus Mollema.