Volledig scherm
PREMIUM
Winnaar Chris Froome in de roze trui kust de trofee van de Ronde van Italie tijdens de huldiging. © ANP

Froome regeert, maar de twijfel overheerst

Met een ongekend lange solo-aanval trok Chris Froome (33) de winst in de Ronde van Italië naar zich toe. Hij heeft nu achtereenvolgens de Tour, de Vuelta en de Giro op zijn naam geschreven. Maar waar de Brit zegeviert, rijst altijd de twijfel.

Volledig scherm
© BELGA

Op het podium met uitzicht op het kolossale Altare della Patria in Rome kreeg Chris Froome zijn derde roze trui. Het definitieve bewijs dat hij de sterkste ronderenner van de laatste decennia is. De afgelopen acht jaar kreeg hij in de Tour 59 gele truien omgehangen, 20 rode in de Vuelta, en met de drie van de Giro voltooide hij een unieke trilogie in het hedendaagse wielrennen: Froome won alle drie de grote rondes op een rij. Iets wat alleen Eddy Merckx ('72-'73) en Bernard Hinault ('82-'83) lukte.

Over de klasse van Froome bestaat geen twijfel. Ook Tom Dumoulin, de nummer 2 van deze Giro, was drie weken lang op zijn hoede voor de Brit. Froome was gevallen voor de tijdrit in Jeruzalem, verloor tijd en had veel pijn en viel later in Italië nog eens. Hij won op de Zoncolan, maar verloor de volgende dag tijd bergop. Maar ondanks zijn achterstand van bijna drie minuten na de tijdrit in de slotweek, wilde Dumoulin de viervoudig Tour-winnaar nog altijd niet afschrijven voor de eindzege. ,,Nooit.'' Ook Froome's meesterknecht Wout Poels, die al twee keer de Tour, de Vuelta en nu ook de Giro met hem won, had een rotsvast vertrouwen dat het mogelijk was om in Rome aan te komen met het roze.