Volledig scherm
Profiel etappe 12 Ronde van Italië, donderdag 23 mei. ANP INFOGRAPHICS © AD Sportwereld

Giro-karavaan na ruim anderhalve week eindelijk de bergen in

ParcoursDe renners in de Ronde van Italië maken in de twaalfde etappe voor het eerst kennis met de bergen. De glooiende rit van Cuneo naar Pinerolo is 158 kilometer lang en telt één pittige klim én een kuitenbijter in de finale. De Montoso na 117 kilometer koers is bijna 9 kilometer lang, maar wel redelijk steil. In finishplaats Pinerolo ligt kort voor de meet een smal en steil klimmetje.

De Italiaan Valerio Conti is nog altijd de drager van de roze trui. De nummer twee in het algemeen klassement is de Sloveen Primoz Roglic, de kopman van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma. Bauke Mollema is op de twaalfde plaats de beste geklasseerde Nederlander.

Caleb Ewan, winnaar van twee ritten, komt niet meer aan de start. De Giro heeft geen etappes voor de sprinters meer op het menu. Ook de Italiaanse sprinter Elia Viviani heeft de ronde om die reden verlaten.

De eerste bergrit in de Giro heeft ruim anderhalve week op zich laten wachten. In de tijdritten, beide gewonnen door Roglic, moest al wel geklommen worden.