Roglic.
Volledig scherm
Roglic. © photo: Cor Vos

Roglic deelt in tijdrit opnieuw tik uit, Mollema knap derde, Conti redt roze trui

Primoz Roglic heeft opnieuw een tik uitgedeeld aan zijn concurrenten voor de eindzege in de Giro d‘Italia. De Sloveen van Jumbo-Visma won de 34,8 kilometer lange tijdrit naar San Marino, maar zag de roze trui om de schouders blijven van Valerio Conti. Bauke Mollema deed het uitstekend op het natte, lastige parcours en werd derde, achter runner-up Victor Campenaerts.

Campenaerts tijdens zijn tijdrit.
Volledig scherm
Campenaerts tijdens zijn tijdrit. © photo: Cor Vos

In regenachtige omstandigheden wachtte de renners in de negende etappe een tijdrit van bijna 35 kilometer, met een klim in de laatste dertien kilometer. Europees kampioen tijdrijden en werelduurrecordhouder Campenaerts zette al vroeg een sterke tijd, ondanks problemen bij een fietswissel op de beklimming, waardoor hij een tiental seconden verloor. Lange tijd kwam toch niemand in de buurt van de Belg.

Maar toen de favorieten voor de eindzege starten, veranderde dat. Bob Jungels strandde op 1'05, maar toen kwam Mollema. De Nederlander van Trek-Segafredo was al knap bezig onderweg, maar dankzij een ijzersterke beklimming eindigde op slechts 49 seconden van Campenaerts. Vincenzo Nibali, tweevoudig Giro-winnaar, was vijf tellen trager dan Mollema.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Mollema in actie.
Volledig scherm
Mollema in actie. © photo: Cor Vos
Simon Yates.
Volledig scherm
Simon Yates. © AFP
Roglic.
Volledig scherm
Roglic. © photo: Cor Vos

Van Simon Yates werd, na zijn tweede plek in de proloog, wat verwacht in de tijdrit, zéker op de beklimming. Maar juist in dat laatste deel stortte de Brit, vorig jaar lange tijd drager van de roze trui tot een inzinking in het slotweekend, in. Hij verloor ruim twee minuten op Mollema.

Het was echter de grote favoriet Roglic die de allersterkste bleek. De Sloveen, al winnaar van de proloog, was elf seconden sneller dan Campenaerts en één minuut sneller dan Mollema. Met de tijdritzege deelde hij een tik uit aan veel concurrenten, waaronder Nibali (op 1'05), Yates (op 3'11) en Miguel Ángel López (op 3'45).

Rozetruidrager Conti (UAE Team Emirates) mocht bijna vijfenhalve minuut verliezen op Roglic in de tijdrit en dat was ruim genoeg om zijn leiderstrui te behouden. De Italiaan, die de tijdrit in de stromende regen afwerkte, was 3'34 trager dan de Sloveen en heeft in het klassement nu een voorsprong van 1'50 op de renner van Jumbo-Visma. Mollema staat nu twaalfde in het klassement op 3'45.

Maandag is de eerste rustdag in de Giro, daarna volgt de tiende etappe: een korte, vlakke rit.

Conti in de stromende regen.
Volledig scherm
Conti in de stromende regen. © AFP
Roglic viert zijn zege op het podium.
Volledig scherm
Roglic viert zijn zege op het podium. © AFP
Conti op het podium.
Volledig scherm
Conti op het podium. © AFP

Bekijk hier het interview met Bauke Mollema na afloop van de tijdrit:

Bekijk hier het interview met runner-up Victor Campenaerts na de tijdrit:

Wil je de tijdrit nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug:

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”