Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Wielrennen als politiek middel

AD-columnist Thijs Zonneveld vindt dat de Giro zich willens en wetens laat gebruiken voor de politieke boodschap van de Israëlische regering. 

Quote

Israël heeft wielrennen gekozen als politiek middel

Het is definitief. Na jaren van wachten komt de Giro d’Italia eindelijk naar Israël. Naar al die miljoenen Israëlische en Palestijnse wielerfans. Naar een land dat sport ziet als de manier om mensen te verbinden. Naar een land dat straks in mei als één volk langs de kant van de weg zal staan om de renners toe te juichen.

Je zou er bijna tranen van in je ogen krijgen.

Het is jammer dat de waarheid net even anders ligt. De Giro start niet in Israël vanwege een hoger doel, maar omdat ze in Italië een enorme zak geld hebben gekregen. An offer you can’t refuse, zeg maar. Israël heeft de Giro-start simpelweg gekocht. Daar is op zichzelf niets bijzonders aan, want het gebeurt vaker. Maar zelden door een land waar al decennia een gewapend conflict woedt.

Israël heeft wielrennen gekozen als politiek middel. Via spotjes tijdens wielerkoersen op Eurosport, via het opzetten van een eigen wielerploeg, via het binnenhalen van een grote ronde en naar alle waarschijnlijkheid ook door Chris Froome twee miljoen euro te betalen om de Giro op zijn programma te zetten.