Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Yates: Ik heb meer voorsprong nodig dan nu

Voor de Giro-start was Simon Yates nog een outsider, maar de verrassende rozetruidrager blijkt al sinds oktober vastberaden te zijn om deze ronde te winnen. Alleen had hij niet gerekend op concurrentie van Tom Dumoulin en Chris Froome. ,,Het was een totale verrassing dat zij meededen.”

Volledig scherm
© Photo News

Door Pim Bijl

Simon Yates (25) is een vriendelijke, beleefde jongen, die keurig antwoord geeft op elke vraag die hem wordt gesteld. Maar echt spannend? Nee, dat wordt het geen moment tijdens de persconferentie van de verrassende roze-truidrager in het Grand Hotel Montesilvano. Nergens vliegen zijn geroutineerde antwoorden uit de bocht.

En juist omdat Yates geen man van grootspraak is, maakt de helderheid waarmee hij zijn doel formuleert indruk. ,,Ik ben hier gekomen om de Giro te winnen”, zegt hij, een aantal keer. Steeds met diezelfde vastberadenheid. Alsof hij er niet aan twijfelt dat het gaat lukken.

De 25-jarige Brit van het zo imposant rijdende Mitchelton-Scott - dat meteen na hem ook nog Esteban Chaves als de nummer 2 in het klassement laat opdraven - zegt niet nerveus te zijn van zijn leiderspositie. ,,Ik heb eerder in mijn carrière een leiderstrui moeten verdedigen in de Ronde van Romandië en in Parijs-Nice. Daar lukte het steeds niet, maar hier heb ik de trui nu al langer vast weten te houden dan bij die wedstrijden. We zijn hier met een extreem sterk team, dat is onze kracht.”

In de eerste negen dagen van de Giro heeft hij zichzelf met messcherpe aanvallen, attent koersen en een ritzege op Gran Sasso gebombardeerd tot de absolute favoriet. Ploegmaat Chaves ziet Yates als bondgenoot. Zijn grootste rivalen noemt hij Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo en Tom Dumoulin. ,,Op Tom heb ik met de tijdrit die komt nog veel meer voorsprong nodig dan ik nu heb.”