Volledig scherm
PREMIUM
Docent uurwerktechniek Arjan Barnard, hier in het praktijklokaal van de Vakschool Schoonhoven, is auteur van het boek. Barnard: ,,Deze horloges voor 'Jan Modaal' pasten naadloos bij de opleiding. Ik kon hiermee een ontwikkeling schetsen van eenvoud, techniek en de toegenomen complexiteit.'' © Stephan Tellier

100 jaar uurwerktechniek: polshorloge voor Jan Modaal

Over exclusieve horloges zijn talloze boeken geschreven, maar van het goedkopere segment is weinig bekend. Docent Arjan Barnard dook voor het jubileum van de Schoonhovense Vakschool in 100 jaar uurwerktechniek. Hij selecteerde representatieve polshorloges vanaf 1919 en schreef daarover het naslagwerk 100 jaartallen en hun horloges.

Hij schuwt het monnikenwerk niet. Arjan Barnard (63) schreef eerder een lijvig boek over eeuwenoude fabrieksschoorstenen in Nederland en deed daar ruim 30 jaar over. Voor eenzelfde naslagwerk over 100 jaar uurwerktechniek had hij gelukkig minder tijd nodig. Na 13 maanden speuren naar bronnen en antieke draagbare tijdaanwijzers lag 100 jaartallen en hun horloges bij de drukker.

In samenwerking met indebuurt Gouda