Volledig scherm
Woningzoekenden die sleutelfuncties bekleden in de maatschappij - denk aan jonge leraren, verpleegkundigen en politieagenten - moeten voorrang krijgen op de woonmarkt, vindt Woonpartners. De Goudse zorgmedewerkster Fraukje de Kreij (20) hoopt in aanmerking te komen voor het voorkeursexperiment. © Pim Mul

47 jongeren met ‘sleutelfunctie’ dingen mee om voorrang op Gouds huurhuis

In totaal 12 leraren, 34 zorgmedewerkers en 1 jonge hulpverlener hopen aanspraak te maken op een voorrangsregeling op de woningmarkt in Gouda. Zij dingen mee naar 12 van de 24 startersappartementen in Middenwillens die Woningpartners Midden-Holland met voorrang verhuurt aan jongeren tot 28 jaar met een ‘maatschappelijke sleutelfunctie’.  

Dat wordt duidelijk nu de advertentie op Woningnet is gesloten. 

Contract

De helft van 24 nieuwe tweekamerappartementen (400-525 euro) binnen het project in Middenwillens wordt toegewezen aan jonge kandidaten met een maatschappelijke functie. Denk daarbij aan jonge leraren, verpleegkundigen, brandweerlieden en politieagenten tussen de 18 en 28 jaar oud. Zij hebben een streepje voor, als ze maar een vaste aanstelling hebben of een contract voor minimaal een jaar. Iemand in opleiding moet zicht hebben op een vast contract. De overige twaalf appartementen in het nieuwbouwcomplex worden verloot. 

De huurwoningen kunnen rekenen op massale belangstelling. Zeker 393 woningzoekenden reageerden op de 24 huurhuizen. Daarvan is circa een derde tussen de 18 en 22 jaar. De overige 70 procent behoort tot de groep 23 tot en met 28 jaar. 

Twaalf procent van de woningzoekenden die reageerden, hopen in aanmerking te komen voor de voorrangsregeling. De aanmeldingen komen uit de sectoren onderwijs (12 reacties), de zorg (34 reacties) en één vanuit brandweer of politie. De meeste kandidaten hebben als werkgever het Carmelcollege, Gemiva of Zorgpartners.

Discussie

De bekendmaking dat Woonpartners Midden-Holland woningzoekenden met een maatschappelijke sleutelfunctie voorrang geeft bij het toewijzen van sociale huurwoningen heeft veel reacties losgemaakt, stelt directeur-bestuurder René Mascini. Deels waren die negatief: ,,Dat ons initiatief discussie losmaakt is begrijpelijk gezien de grote woningnood onder alle woningzoekenden in de regio. Toch is het van belang om juist jonge mensen met een sleutelfunctie voorrang te geven op de huurwoningmarkt. Niet alleen voor de concurrentiepositie van het Groene Hart, maar ook voor de sociale draagkracht in de wijken.”

Volgens Mascini kan Woonpartners niet anders dan het experiment aangaan. ,,In Den Haag, Rotterdam en Utrecht wordt ook voorrang gegeven aan mensen met een maatschappelijke sleutelfunctie bij de toewijzing van woonruimte. In die zin hebben we geen keus en moeten we de concurrentie aangaan met de grote steden om leerkrachten en zorgverleners aan onze regio te binden.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Gouda