De herdenkingsplek voor de verongelukte Ward van der Molen langs de N228.
Volledig scherm
De herdenkingsplek voor de verongelukte Ward van der Molen langs de N228. © Marnix Schmidt

Aanpak N228 raakt nu écht in stroomversnelling

Nog voor de zomer begint de provincie Zuid-Holland met het veiliger maken van de N228. Ook groot onderhoud laat niet lang op zich wachten. Volgend jaar moet de provinciale weg tussen Oudewater en Gouda veilig zijn.

De ontwikkelingen rond de N228 zijn daarmee in een stroomversnelling geraakt. Twee weken geleden nog uitten bewoners en lokale politici hun woede over het uitblijven van maatregelen. Zij klagen al jarenlang over de onveilige situatie op de provinciale weg. Toen anderhalf jaar geleden de 11-jarige Ward van der Molen hier om het leven kwam bij een verkeersongeluk was de maat vol.

Om het proces te versnellen bood de gemeente Krimpenerwaard aan de kosten voor het veilig maken van de N228 te willen voorschieten. Afgelopen week bleek dat ineens niet nodig, want de provincie Zuid-Holland had het benodigde geld bijeen. Dus kan de gemeente nog voor de zomer aan de slag.

Smileys

,,Je moet dan denken aan het neerzetten van smileys langs de weg die oplichten als beloning voor automobilisten die niet te hard rijden,'' zegt provinciewoordvoerder Marcel van den Eng. ,,De ervaring leert dat mensen hun gedrag aanpassen zodra zo'n bord oplicht. Ook willen we bekijken of de bewegwijzering nog klopt. Als er nog borden staan die overbodig zijn of er niet thuis horen, dan worden die weggehaald.''

Ondertussen is de aangestelde projectmanager in gesprek met bewoners, gemeenten en andere betrokkenen over verdere veiligheidsmaatregelen. Van den Eng: ,,Dit alles moet leiden tot een duurzame en veilige weg voor lange termijn. We streven ernaar dat dit volgend jaar al te zien is op de N228.''

Snelheid

Over de hoogte van het beschikbare budget kan de provincie geen antwoord geven. ,,Eerst moet duidelijk worden op wat voor manier de weg veiliger kan worden gemaakt,'' aldus Van den Eng. Of daar het verlagen van de maximumsnelheid van 80 naar 60 kilometer per uur onderdeel van uitmaakt, moet uit verder onderzoek blijken.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda