Volledig scherm
De vreemdelingen zaten achterin de cabine. © Politie Waddinxveen-Zuidplas

Acht jonge illegalen uit Eritrea in Waddinxveen aangetroffen in vrachtwagen tussen lading tomaten

UpdateOp bedrijventerrein Doelwijk in Waddinxveen zijn maandagmiddag acht migranten uit Eritrea aangetroffen. Zij zaten bij vijftien graden tussen een lading tomaten in een vrachtwagentrailer waarin doorgaans groente en fruit worden vervoerd. Het gaat om drie tieners, vier twintigers en een verstekeling van 38 jaar.

De mannen en vrouwen hoopten Engeland te bereiken. Zij bevonden zich bij het openen van de truck achterin het laadruim. Naar omstandigheden gaat het goed met hen.

De personen (twee van 18, een van 17 jaar, twee van 23, een van 25, een van 29 en een van 38) zitten nog vast. Volgens de politie worden zij verdacht van het openbreken van de vrachtwagen en het pletten van de lading.

Geschrokken

De chauffeur van de trailer, die volgens de politie erg geschrokken was, is door agenten bevraagd. ,,Hij is geen verdachte in de zaak”, benadrukt een politiewoordvoerder. Het zou de bestuurder al vrij snel duidelijk zijn geworden dat er vluchtelingen in zijn vrachtwagen waren geklommen. Volgens de politie is het nog niet duidelijk of dit in België is gebeurd of ergens over de grens in Nederland.

De werkgever van de chauffeur seinde de politie in. Die kwam in actie op distripark Doelwijk in Waddinxveen. Daar is een groot aantal internationale transportbedrijven gevestigd, ook in de sector groente en fruit. De ondernemers zijn verenigd in de Vereniging Bedrijvenpark Doelwijk (VDB).

Risico

,,Hier zitten bedrijven die uit alle delen van Europa worden beleverd, dat is een risico”, zegt Co Doeleman van VDB. Op Doelwijk zijn in het verleden volgens hem één keer eerder verstekelingen ontdekt. ,,We hebben veel leveranties uit Oost-Europa, Turkije, Rusland. We hebben Litouwers, Bulgaren en Grieken op het terrein. Er zijn diverse bedrijven die last hebben gehad van het kapot snijden van vrachtwagenzeilen en asielzoekers die inklommen. Dat is nu minder aan de orde, maar je ziet wel dat het wat aan het toenemen is.”

De lading tomaten was onderweg naar importeur Lehmann & Troost aan de Transportweg op het distripark. Directeur-eigenaar Bram Troost wil niet inhoudelijk reageren. ,,Het heeft ons drie man gekost om alles in goede banen te leiden. We importeren groente en fruit, verse producten dus. We willen niet opnieuw tijd verliezen door u te woord te staan.”

De afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) heeft de zaak in onderzoek.  

In samenwerking met indebuurt Gouda