Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Alphen en Gouda koplopers met boetes voor appen op de fiets

In de gemeenten Alphen en Gouda zijn in juli en augustus de meeste boetes gegeven voor appen op de fiets. Van de 193 boetes die in het Groene Hart voor  fietsend appen zijn uitgedeeld nemen Alphen (66) en Gouda (62) samen driekwart voor hun rekening.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden die databureau LocalFocus heeft uitgesplitst op gemeenteniveau. De gemeenten verschillen in grootte. Daarom heeft LocalFocus de cijfers ook omgerekend naar inwonertal. En dan steekt Gouda met 8,5 boetes per 10.000 inwoners met kop en schouders boven de andere gemeenten uit. Alphen komt op 5,9 boetes per 10.000 inwoners. De derde plaats wat betreft het aantal boetes is voor Krimpenerwaard: 31 oftewel 5,5 boetes per 10.000 inwoners. Zuidplas komt met 11 boetes (2,1 per 10.000) nog boven de 10 uit, de overige gemeenten blijven daar (ver) onder.

Verkeersveiligheidsinstituut SWOV ontdekte in 2017 dat meer dan de helft van de fietsers ‘weleens’ zijn telefoon gebruikt tijdens het rijden. Als gevolg daarvan rijden deze fietsers langzamer en gevaarlijker. Ze rijden bijvoorbeeld tegen de richting of steken zonder te remmen en kijken een kruising over. Er zijn echter geen cijfers over het aantal ongevallen of verkeersdoden als gevolg van afleiding op de fiets.

Klik op onderstaande kaart om het aantal boetes per gemeente te bekijken:

In samenwerking met indebuurt Gouda