Bedrijfspand in Waddinxveen grotendeels verwoest door brand

VideoEen bedrijfspand aan de Staringlaan in Waddinxveen is vanavond grotendeels verwoest door een grote brand. Vanaf iets voor 19.00 uur tot aan het einde van de avond kwam er van alle kanten rook uit het gebouw. Er zijn er geen gewonden gevallen.

Na het uitbreken van de brand werd het gebied rondom het constructiebedrijf W. Roskam ruim afgezet. Brandweerkorpsen uit de hele regio rukten uit om het vuur te bestrijden. Omstanders hoorden enkele explosies waarna er tot in de wijde omtrek gitzwarte rookwolken te zien waren.

Asbest

De brandweer heeft  het vermoeden dat de brand is ontstaan in een schoonheidssalon op de eerste etage. Brandweerlieden hadden erg veel moeite met het vinden van de brandhaard.

In eerste instantie werd er door omstanders gezegd dat er asbest vrijkwam, maar dit is niet geval. ,,Aan de voorkant van het gebouw zit een asbesthoudend dak", zegt een woordvoerder van de brandweer. ,,Dit gedeelte is nog niet bij de brand betrokken en wij hebben geen vrijgekomen asbest gemeten.‘’ Het asbestdak werd nat gehouden door de brandweer.

Knetteren

De woordvoerder kan de explosies niet bevestigen, maar hij hoort het naar eigen zeggen wel ‘aardig knetteren’. ,,Er stonden gasflessen in het gebouw die gebruikt worden bij het lassen. Hiervan hebben we er een paar naar buiten kunnen krijgen.”

Om het vuur te bestrijden, wordt er water uit zowel de Gouwe als de Ringvaart gepompt. Door de brand moesten de passerende deelnemers van de avondvierdaagse omlopen. De N207 tussen Boskoop en Waddinxveen werd volledig afgesloten.

Verbijstering

Eigenaar Wout Roskam van het gelijknamige constructiebedrijf was direct naar de brand toegekomen. In zijn bedrijf worden hekwerken, sierhekken, trappen en staalconstructies gemaakt. Roskam keek vanaf de overkant van de Staringlaan met familie en medewerkers naar de alles verwoestende vlammenzee die gepaard ging met een enorme hoeveelheid rookwolken.

,,We zullen nog moeten zien wat de schade zal zijn”, zei Roskam ter plaatse op de vraag of met deze brand zijn levenswerk in de vlammen was opgegaan. Hij keek intussen met verbijstering naar zijn met veel rook omgeven bedrijf. ,,Ik heb nu geen tijd om hierover meer te kunnen zeggen. Dus geef ik verder liever geen commentaar.”

Volledig scherm
De ladder van de brandweer hangt boven het pand om het vuur te blussen. © Remco F. Gerritsen
Volledig scherm
Zo'n twee uur na het uitbreken van de brand, laait het vuur op verschillende plekken nog steeds op. © René Cazander
Volledig scherm
De brand woedt in constructiebedrijf W. Roskam aan de Staringlaan. © René Cazander
Volledig scherm
Na een explosie kwam er zwarte rook vrij. © Ricardo Ernst
Volledig scherm
Aan alle kanten komt er rook uit het gebouw. © 112HM

In samenwerking met indebuurt Gouda