Volledig scherm
Een streekbus in de R-Net uitmonstering © R-Net

Beetje bitcoin in de bus van Gouda naar Schoonhoven

Busreizigers tussen Gouda en Schoonhoven kunnen binnenkort reizen met een techniek gebaseerd op die voor de virtuele munt bitcoin: blockchain.

Het gaat, zegt vervoersbedrijf Arriva, niet om een dienst naast de OV-chipkaart en reizen op rekening. Uiteindelijk moet, als de proef slaagt, er een systeem komen waarbij met één app voor alle vormen van reizen (trein, bus, deelauto, fiets van en naar het station, enzovoorts) aan elkaar gekoppeld en betaald kunnen worden. De proef met uitwijzen of de ‘bitcointechniek’ daarvoor de beste techniek is.

,,We staan altijd open voor innovaties en technische ontwikkelingen die helpen om de serviceverlening naar onze reizigers te verbeteren’’, zegt een woordvoerster van Arriva. ,,Ook de blockchaintechnologie volgen wij daarom op de voet. Deze proef geeft ons meer informatie over het gebruik van de blockchaintechnologie in het OV met betrekking op de ontwikkeling van Mobility as a Service MaaS.’’ Die moet alle vormen van vervoer in één mobiele dienst brengen.

Arriva heeft de proef niet zelf bedacht. Dat is gedaan door softwareontwikkelaar VMC.ai, dat haar blockchaintechnologie die is toegepst voor de virtuele munt bitcoin hiervoor aanwendt.

De proef op buslijn 497 (de grijsrode R-Net bus) tussen Gouda en Schoonhoven is in oktober en november, aldus Arriva. Hoe reizigers kunnen meedoen met de proef wordt later bekendgemaakt.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Gouda